Saint Naum

Prepodobni Naum Ohridski Čudotvorac

Sveti Naum – učenik Svetih Kirila i Metodija i jedan od Petočislenika, koji su najrevnosnije sarađivali onim apostolima slovenskim

Sveti Naum putovao je u Rim, gde se proslavio čudotvornom moći, kao i velikom učenošću. Beše znalac mnogih jezika. Iz njegovih se očiju izlivala isceliteljska sila, koja je isceljivala bolesnike koji su sa verom samo pogledali u oči svetog ugodnika Božijeg. Pri povratku iz Rima Sveti Naum i Kliment se nastaniše, pomoću cara Borisa Mihaila, na obalama Ohridskog jezera. Dok je Sveti Kliment delovao kao episkop u Ohridu, dotle je Sveti Naum osnovao na južnoj obali jezera manastir, koji i dan danas krasi tu obalu – kao što ime Svetog Nauma krasi istoriju slovenskog hrišćanstva – i koji je kroz vekove i vekove bio izvor čudotvorne sile i utočište bolnim i nevoljnim. Oko Svetog Nauma sabralo se beše mnoštvo monaha odasvud sa Balkana.

Sveti Naum je bio mudar učitelj, jedinstven rukovođ monaha, odlučan podvižnik, čudotvoran molitvenik i duhovnik. Neumorni trudbenik Sveti Naum se osobito trudio na prevođenju Svetoga pisma, i ostalih crkvenih knjiga, sa grčkog jezika na slovenski. Činio je čudesa za života i po smrti. Njegove čudotvorne mošti i dan danas zadivljuju mnogobrojnim čudesima, naročito iscelenjima od teških bolesti, ponaosob ludila. Upokojio se u prvoj polovini desetoga veka i preselio u radost Hrista ljubljenoga.

 

Naum prepodobni, apostol Slovena,

Hristovom svetlošću obasjan svecelo,

Duhom nekolebljiv kao tvrda stena,

Duhu blagodatnom on pokori telo.

Postom i molitvom i bdenijem noćnim

On očisti dušu od opakih strasti,

Upodobi sebe angelima moćnim.

I Bog mu darova od božanske vlasti:

Pokori mu Gospod sve sile prirode

I demone zlobe, i tamne prelesti,

On za Hrista dobi ljude i narode

Rečju i čudesnim lečenjem bolesti.

Umro i neumro, građanin nebesa,

Sveti Naum i sad na svet ovaj gleda,

I telom i duhom on tvori čudesa,

Narodima i sad Hrista propoveda.

O Naume sveti, ponose Balkana.

Ugodniče Božji, angelima druže,

Velika ti sila od Boga je dana,

O pomozi svima, da Gospodu služe.