Piperi

Prepodobni Stefan Piperski – slava manastira Ćelija piperska, bogoslužio Vladika Kirilo

Ime: 02. 06. 2019 Piperi slava; Opis: Prepodobni Stefan Piperski – slava manastira Ćelija piperska Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača danas je u manastiru Ćelija piperska proslavljen praznik prepodobnog Stefana Piperskog, čije svete mošti počivaju u ovom manastiru.

Načalstvovao je Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo, uz sasluženje sveštenstva više eparhija SPC i molitveno učešće vjernog naroda. U toku Liturgije kršten je mali Jovan Crnogorčević.

Izaslanik Svetog arhijerejskog sinoda na ovogodišnjem maturskom ispitu u Cetinjskoj Bogosloviji protojerej-stavrofor Vladimir Stupar besjedio je nakon čitanja Jevanđelja i između ostalog kazao da su ljudi, umujući po svome razumu, odbacili Gospoda kad je došao u ovaj svijet.

Nakon pričešća vjernih Vladika Kirilo je prenio blagoslov Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, koji se zajedno s Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem nalazi u posjeti stradalnoj Antiohijskoj crkvi.

Dodao je da je zadatak Crkve u ovom svijetu da dovršava stradanja na tijelu Gospodnjem koje jeste Crkva.

„Neka niko ne sumnja da je prepodobni Stefan i danas metnuo sve na svoju dušu i neka se svako vrati s blagoslovom, sa utjehom duhovnom od njegovog kivota“, zaključio je Vladika Kirilo i čestitao praznik igumaniji piperskoj mati Jeleni (Stanišić).

Galerija fotografija-link