Приче из давнине

Приче из давнине XXXV

Име: Price iz Davnine 035 - Arhimandrit Mardarije Sisovic 1; Опис: Архимандрит Мардариј (Шишовић) 1 Тип: audio/mpeg

Записати оно што је достојно сјећања, оно чега морамо да се сјећамо и преносимо долазећим покољењима – дио је културе памћења. Богат духом наш народ је одувијек имао памтише, нараторе, казиваче, мајсторе усменог приповиједања, пјеснике, гусларе, златоусте, који су својим сјећањем чували традицију, памтили разум светог крштења и умјећем причања преносили ризницу народног предања будућим нараштајима. Тако се, поред осталог, чувао културни идентитет српског народа.

Да заборав не би расплео пређу и избрисао приче из давнине и да бисмо имали шта да памтимо, записали смо албум успомена памтиша који су се већ уградили у будућност чувајући прошлост. Биљежење прошлости је сагледавање будућности.

У деветом циклусу Прича из давнине, који се састоји од три емисије, чућете, из архива нашег радија, разговор са архимандритом Мардаријем (Шишовићем).

Са старцем је прије двадесет година разговарала наша бивша колегиница Весна Кешељ. Весна више не ради у Светигори, али је остала дио радија оставивши блистав печат својим интересантним емисијама.

Старац Мардарије, који је више од шездесет година био монах, давно се упокојио. Иза њега су остала дјела његових неимарских руку и његове молитве. Он приповиједа о свом монашком путу од манастира Преображења до Режевића…