Prof Blagoje Rajkovic

Katedra: Prof. Blagoje Rajković- Pobjede crkve kroz istoriju

Ime: 15.04.2019 Katedra prof. Blagoje Rajkovic CRKVA KROZ VJEKOVE; Opis: Prof. Blagoje Rajković- Pobjede crkve kroz istoriju Tip: audio/mpeg

Sva gonjenja koja su podizana kroz istoriju  i koja se još uvijek podižu protiv Crkve, nisu pokazala rezultate koje su gonitelji očekivali, ocijenio je profesor Cetinjske bogoslovije  Blagoje Rajković na predavanju koja se održavaju tokom Velikog posta četvrtkom u riznici Srpske pravoslavne crkvene opštine Kotor.

Svaka ljudska namisao, makar trajala vjekovima, nastavlja dalje, neumitno propada  i ostaje utisnuta samo na stranicama istorije kao svjedočanstvo i opomena budućim pokoljenjima.

Vrijeme od devedesetih naovamo, karakteriše talas vjerskog preporoda, koji je osobito izražen na teritotiji Mitropolije crnogorsko-primorske, gdje je antireligijska kampanja prethodnoga perioda ostavila naročito surove poslijedice. Međutim, problemima sa kojima se Crkva susreće tu nije došao kraj. Ti problemi su u najmanju ruku dvojaki. Jedni dolaze iznutra od članova Crkve koji još uvijek nisu dovoljno ucrkovljeni, a drugi spolja od onih koji nisu članovi Crkve, ali žele da kontrolišu crkveni život. Suočavanje sa ovim problemima nije prijatno i ishod borbe se čini neizvjestan“, kaže Rajković.

U četvrtak 18. aprila u riznici SPCO Kotor biće priređena promocija novog izdanja knjige „Sveti Sava u Boki“ autora Vaska Kostića.