Milos Kovic- Foto Marija Jankovic

Проф. др Милош Ковић: “Богогоборачка власт у Црној Гори користи пандемију да иде корак даље у прогону Цркве, какав су кроз историју спроводили углавном конвертити“

Име: 28.042020 Prof. dr Milos Kovic; Опис: Богогоборачка власт у Црној Гори користи пандемију да иде корак даље у прогону Цркве, какав су кроз историју спроводили углавном конвертити Тип: audio/mpeg

Проф. др Милош Ковић ванредни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду говорио је за Радио ,,Светигору“ о пандемијама кроз историју и њиховом утицају на мијењање историјских токова и последицама корона вируса.

,,Богоборачка власт у Црној Гори користи пандемију да иде корак даље у прогону Цркве. Било је кроз историју времена када је Црква гоњена, али овакву врсту прогона спроводили су углавном конвертити, не толико ни Турци. То је видљиво сада у Црној Гори. Цркву прогоне људу који су из нашег народа а изјашњавају се другачије“- каже професор Ковић.

Ковић се пита зашто није било короне док су трајале литије које су, како каже, свима показале пут и додаје да ово није крај историје.

,,Историја се одвија пред нашим очима. Ви сте имали снаге да покренете литије, које воде млади људи, после свег прогона који трпите у Црној Гори. Власти у Црној Гори користе пандемију да иду корак даље у прогону Цркве, она се користи да би замаглила наш вид. Митрополит Амфилохије живи је свједок страдања Цркве у Црној Гори што је показало и његово недавно привођење у полицијску станицу.

Професор Ковић наглашава да се у случају актуелне пандемије морају схватити границе науке али и границе теологије. Наука и вјера се узајамно не поништавају. Људи из струке прецјењују своја знања и своју улогу.

Осврћући се на економске последице пандемије вируса ковид-19 он наглашава да ће оне бити огромне.

,,Из искуства историје, у вријеме пандемија јача себичност а страдају слаби: слабе државе, које нису ојачале своју сувереност и националну припадност, мала предузећа, старије и незаштићено становништво. С друге стране може имати и позитивне последице какве су: повратак Богу, Цркви, породици, селу, креативности. Свједоци смо да су најбоља дјела настајала у оваквим условима. Као историчар могу да поручим да ће и након короне све бити као прије. Људска природа неће се промијенити а сукоби између великих сила постаће јачи. Корона ће само убрзати историју. Ова пандемија нема потенцијал какав је имала црна смрт или шпанска грозница. Економски застој ће имати велике економске, друштвене и политичке последице“-каже проф. др Милош Ковић.

Професор Ковић упутио је и ријечи подршке нама у Црној Гори ријечима. ,,Издржите и наставите да нас храбрите. Иронија историје је та да смо сви били разочарани дешавањима у Црној Гори прије ових литија. Средиште српске историје сада је опет у Црној Гори, захваљујући литијама. Ви нам показујете како треба издржати јер сте опстали у најтежим условима. Ви сада бијете битку која је много већа од битке за опстанак српског народа у Црној Гори. Ви на том маленом фронту сада бијете битку бијете битку за опстанак српског народа, православног хришћанства и наше вјере. То је питање смисла историје“-каже проф. др Милош Ковић.

Разговор водила Слободанка Грдинић