Milos Kovic- Foto Marija Jankovic

Prof. dr Miloš Ković: “Bogogoboračka vlast u Crnoj Gori koristi pandemiju da ide korak dalje u progonu Crkve, kakav su kroz istoriju sprovodili uglavnom konvertiti“

Ime: 28.042020 Prof. dr Milos Kovic; Opis: Bogogoboračka vlast u Crnoj Gori koristi pandemiju da ide korak dalje u progonu Crkve, kakav su kroz istoriju sprovodili uglavnom konvertiti Tip: audio/mpeg

Prof. dr Miloš Ković vanredni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu govorio je za Radio ,,Svetigoru“ o pandemijama kroz istoriju i njihovom uticaju na mijenjanje istorijskih tokova i posledicama korona virusa.

,,Bogoboračka vlast u Crnoj Gori koristi pandemiju da ide korak dalje u progonu Crkve. Bilo je kroz istoriju vremena kada je Crkva gonjena, ali ovakvu vrstu progona sprovodili su uglavnom konvertiti, ne toliko ni Turci. To je vidljivo sada u Crnoj Gori. Crkvu progone ljudu koji su iz našeg naroda a izjašnjavaju se drugačije“- kaže profesor Ković.

Ković se pita zašto nije bilo korone dok su trajale litije koje su, kako kaže, svima pokazale put i dodaje da ovo nije kraj istorije.

,,Istorija se odvija pred našim očima. Vi ste imali snage da pokrenete litije, koje vode mladi ljudi, posle sveg progona koji trpite u Crnoj Gori. Vlasti u Crnoj Gori koriste pandemiju da idu korak dalje u progonu Crkve, ona se koristi da bi zamaglila naš vid. Mitropolit Amfilohije živi je svjedok stradanja Crkve u Crnoj Gori što je pokazalo i njegovo nedavno privođenje u policijsku stanicu.

Profesor Ković naglašava da se u slučaju aktuelne pandemije moraju shvatiti granice nauke ali i granice teologije. Nauka i vjera se uzajamno ne poništavaju. Ljudi iz struke precjenjuju svoja znanja i svoju ulogu.

Osvrćući se na ekonomske posledice pandemije virusa kovid-19 on naglašava da će one biti ogromne.

,,Iz iskustva istorije, u vrijeme pandemija jača sebičnost a stradaju slabi: slabe države, koje nisu ojačale svoju suverenost i nacionalnu pripadnost, mala preduzeća, starije i nezaštićeno stanovništvo. S druge strane može imati i pozitivne posledice kakve su: povratak Bogu, Crkvi, porodici, selu, kreativnosti. Svjedoci smo da su najbolja djela nastajala u ovakvim uslovima. Kao istoričar mogu da poručim da će i nakon korone sve biti kao prije. Ljudska priroda neće se promijeniti a sukobi između velikih sila postaće jači. Korona će samo ubrzati istoriju. Ova pandemija nema potencijal kakav je imala crna smrt ili španska groznica. Ekonomski zastoj će imati velike ekonomske, društvene i političke posledice“-kaže prof. dr Miloš Ković.

Profesor Ković uputio je i riječi podrške nama u Crnoj Gori riječima. ,,Izdržite i nastavite da nas hrabrite. Ironija istorije je ta da smo svi bili razočarani dešavanjima u Crnoj Gori prije ovih litija. Središte srpske istorije sada je opet u Crnoj Gori, zahvaljujući litijama. Vi nam pokazujete kako treba izdržati jer ste opstali u najtežim uslovima. Vi sada bijete bitku koja je mnogo veća od bitke za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Vi na tom malenom frontu sada bijete bitku bijete bitku za opstanak srpskog naroda, pravoslavnog hrišćanstva i naše vjere. To je pitanje smisla istorije“-kaže prof. dr Miloš Ković.

Razgovor vodila Slobodanka Grdinić