Проф. др Веско Драшковић

Проф. др Веско Драшковић: Ако је наука искрена и права, она је по Богу

Име: 26.11.2021-Vesko Draskovic-Istrazivanje pokreta; Опис: Проф. др Веско Драшковић Тип: audio/mpeg

Професор Веско Драшковић је пре предавања у Богословији Светог Петра Цетињског, гостовао је на таласима Радија Светигоре. Он је говорио о физичкој активности, кретању, духовној димензији физичке активности, о појму слободе, послушности, животу у заједници, а прије свега о хипокеинезији, стању запуштености човјека, које за собом повлачи многе болести.

„Ниједан човјек није изопштен из цивилизацијске штете и отпадништва од природе“, нагласио је и рекао живимо у фелеричном друштву, јер је добро имагинарно, а лоше је дато за размишљање: „Обрнуто је, лоше није дато мени, ја сам га изабрао, а добро ми је дато! Зашто сам га потценио?“ Осврнуо се на димензију поста, вријеме када се посвећујемо човјеку, не са његовим особинама, већ са његовим могућностима.

У временима све очигледније угрожености човјека и његовог интегритета, професор инсистира на провјереним знањима, а његово огромно искуство и бриљантне вјештине, свима ставља на располагање ради психичког и физичког здравља. www.vezbanjeizdravlje.org

Проф. др Веско Драшковић је професор физичке културе. Рођен је у Колашину 1959. године. Још као дечаку отац Драгомир, професор хемије и биологије, пренео му је љубав према науци о кретању, што је утицало на то да 1978. године упише Факултет за физичку културу, Универзитета у Београду, где је 1983. године дипломирао.

Четири године касније као професор физичке културе основао је Студио Но. 1, први студио за спорт, рекреацију, физичку културу, који је 2013. године прерастао у “Вежбање и здравље 3мд д.о.о”.

1991. године на матичном факултету завршава и постдипломске студије, а 2005. такође и на факултету Браћа Карић у Београду.

Жеља за усавршавањем и ширењем знања подстакла га је да 2006. године магистрира на тему “Ефекти кондиционих рекреативних фитнес програма на физичку радну способност код особа средњег доба”, а годину дана касније је докторирао на тему “Ефекти тренажне технологије на физичку и радну способност особа са хипокинетичким синдромом”.

Члан је Удружења стручњака за рекреацију Србије, као и Светског концила за здравље, спорт, физичку културу и рекреацију.

Неке од области његовог интересовања су хипокеинезија, као болест савременог човека, дозирано оптерећење, спорт и медицина, спортски и здравствени туризам.