Prof. dr Vesko Drašković

Prof. dr Vesko Drašković: Ako je nauka iskrena i prava, ona je po Bogu

Ime: 26.11.2021-Vesko Draskovic-Istrazivanje pokreta; Opis: Prof. dr Vesko Drašković Tip: audio/mpeg

Profesor Vesko Drašković je pre predavanja u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog, gostovao je na talasima Radija Svetigore. On je govorio o fizičkoj aktivnosti, kretanju, duhovnoj dimenziji fizičke aktivnosti, o pojmu slobode, poslušnosti, životu u zajednici, a prije svega o hipokeineziji, stanju zapuštenosti čovjeka, koje za sobom povlači mnoge bolesti.

„Nijedan čovjek nije izopšten iz civilizacijske štete i otpadništva od prirode“, naglasio je i rekao živimo u feleričnom društvu, jer je dobro imaginarno, a loše je dato za razmišljanje: „Obrnuto je, loše nije dato meni, ja sam ga izabrao, a dobro mi je dato! Zašto sam ga potcenio?“ Osvrnuo se na dimenziju posta, vrijeme kada se posvećujemo čovjeku, ne sa njegovim osobinama, već sa njegovim mogućnostima.

U vremenima sve očiglednije ugroženosti čovjeka i njegovog integriteta, profesor insistira na provjerenim znanjima, a njegovo ogromno iskustvo i briljantne vještine, svima stavlja na raspolaganje radi psihičkog i fizičkog zdravlja. www.vezbanjeizdravlje.org

Prof. dr Vesko Drašković je profesor fizičke kulture. Rođen je u Kolašinu 1959. godine. Još kao dečaku otac Dragomir, profesor hemije i biologije, preneo mu je ljubav prema nauci o kretanju, što je uticalo na to da 1978. godine upiše Fakultet za fizičku kulturu, Univerziteta u Beogradu, gde je 1983. godine diplomirao.

Četiri godine kasnije kao profesor fizičke kulture osnovao je Studio No. 1, prvi studio za sport, rekreaciju, fizičku kulturu, koji je 2013. godine prerastao u “Vežbanje i zdravlje 3md d.o.o”.

1991. godine na matičnom fakultetu završava i postdiplomske studije, a 2005. takođe i na fakultetu Braća Karić u Beogradu.

Želja za usavršavanjem i širenjem znanja podstakla ga je da 2006. godine magistrira na temu “Efekti kondicionih rekreativnih fitnes programa na fizičku radnu sposobnost kod osoba srednjeg doba”, a godinu dana kasnije je doktorirao na temu “Efekti trenažne tehnologije na fizičku i radnu sposobnost osoba sa hipokinetičkim sindromom”.

Član je Udruženja stručnjaka za rekreaciju Srbije, kao i Svetskog koncila za zdravlje, sport, fizičku kulturu i rekreaciju.

Neke od oblasti njegovog interesovanja su hipokeinezija, kao bolest savremenog čoveka, dozirano opterećenje, sport i medicina, sportski i zdravstveni turizam.