Mediteranska Ishrana 5

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић: ,,Пост својим механизмима смирења и промјене исхране помаже у превенцији многих болести“

Име: 21. 06.2022-dr Vesna Dimitrijevic Sreckovic-razgovor; Опис: Пост својим механизмима смирења и промјене исхране помаже у превенцији многих болести Тип: audio/mpeg

Гост Радија ,,Светигора“ била је проф. др Весна Димитријевић Срећковић ендокринолог, шеф Кабинета за исхрану и превенцију метаболичких поремећаја, Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетско- клиничког центра Србије, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду.

 

Аутор је књига и публикација о медитеранској исхрани као и књиге ,,Пост пут у живот- хришћански пост као метод превенције и лијечења дијабетеса, атеросклерозе и рака“ коју је написала заједно са професором Богословског факлутета у Београду свештеником Владимиром Вукашиновићем. Коаутор је енциклопедије ,,Велики породични савјетник за исхрану”.

Период Петровског поста право је вријеме за разговор са уваженом професорком Димитријевић- Срећковић о хришћанском посту у превенцији у лијечењу хроничних болести.

Професорка каже да нам пост својим механизмима смирења и промјене исхране помаже у превенцији многих болести.

Докторку смо питали да ли препоручује манастирску ухињу, о скупу фактора који воде у дијабетес и атеросклерозу- метаболичком синдрому, да ли пост може да утиче на јачање имунитета о чему је професорка имала више радова, о гојазности и да ли је она повезана са промјенама расположења и депресијом, о спречавању и лијечењу дијабетеса, масне јетре и других болести, да ли примјећује већу учесталост поремећаја имунитета прије, за вријеме и после короне.

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић, која је велики борац за побољшање наталитета, говори о томе који су најчешћи узроци неплодност код мушкараца и жена
Недавно се вратила са Санторинија гдје је представила своје радове.

Докторка Весна је са нама подијелила и које су то њене жеље везане за духовни живот, говорећи о изградњи цркве посвећене Мајци Божијој Казанској у селу Прово код Шапца гдје је била кума прве храмовске славе у чијој је изградњи учествовала више од десет година, као и о обнови Светиње у Црној Трави на југу Србије, наглашавајући колико јој у послу и животу значи то што је успјела да споји струку и вјеру-Православље и медицину. Она савјетује и како успоставити мост између љекара и пацијента, кроз духовне сфере живота, посебно када је ријеч о будућим мајкама.

Нова књига проф. др Димитријевић Срећковић ,,У славу рађања и духовног трагања“ биће представљена 30. јуна у Крипти Саборног храма Светог Саве у Београду.

Савјете докторке Весне али и понеки рецепт за ,,шарени тањир“ можете наћи на фејсбук и нтернет страницама:

Докторка Весна која тренутно борави у Црној Гори, гдје је гост наше сестре Момирке Вукмировић из Будве, посјетила је Цетињском манастиру као и манастире Стањевићи и Подмаине у Будви.

Слободанка Грдинић