Mediteranska Ishrana 5

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković: ,,Post svojim mehanizmima smirenja i promjene ishrane pomaže u prevenciji mnogih bolesti“

Ime: 21. 06.2022-dr Vesna Dimitrijevic Sreckovic-razgovor; Opis: Post svojim mehanizmima smirenja i promjene ishrane pomaže u prevenciji mnogih bolesti Tip: audio/mpeg

Gost Radija ,,Svetigora“ bila je prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković endokrinolog, šef Kabineta za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja, Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetsko- kliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Autor je knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani kao i knjige ,,Post put u život- hrišćanski post kao metod prevencije i liječenja dijabetesa, ateroskleroze i raka“ koju je napisala zajedno sa profesorom Bogoslovskog fakluteta u Beogradu sveštenikom Vladimirom Vukašinovićem. Koautor je enciklopedije ,,Veliki porodični savjetnik za ishranu”.

Period Petrovskog posta pravo je vrijeme za razgovor sa uvaženom profesorkom Dimitrijević- Srećković o hrišćanskom postu u prevenciji u liječenju hroničnih bolesti.

Profesorka kaže da nam post svojim mehanizmima smirenja i promjene ishrane pomaže u prevenciji mnogih bolesti.

Doktorku smo pitali da li preporučuje manastirsku uhinju, o skupu faktora koji vode u dijabetes i aterosklerozu- metaboličkom sindromu, da li post može da utiče na jačanje imuniteta o čemu je profesorka imala više radova, o gojaznosti i da li je ona povezana sa promjenama raspoloženja i depresijom, o sprečavanju i liječenju dijabetesa, masne jetre i drugih bolesti, da li primjećuje veću učestalost poremećaja imuniteta prije, za vrijeme i posle korone.

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, koja je veliki borac za poboljšanje nataliteta, govori o tome koji su najčešći uzroci neplodnost kod muškaraca i žena
Nedavno se vratila sa Santorinija gdje je predstavila svoje radove.

Doktorka Vesna je sa nama podijelila i koje su to njene želje vezane za duhovni život, govoreći o izgradnji crkve posvećene Majci Božijoj Kazanskoj u selu Provo kod Šapca gdje je bila kuma prve hramovske slave u čijoj je izgradnji učestvovala više od deset godina, kao i o obnovi Svetinje u Crnoj Travi na jugu Srbije, naglašavajući koliko joj u poslu i životu znači to što je uspjela da spoji struku i vjeru-Pravoslavlje i medicinu. Ona savjetuje i kako uspostaviti most između ljekara i pacijenta, kroz duhovne sfere života, posebno kada je riječ o budućim majkama.

Nova knjiga prof. dr Dimitrijević Srećković ,,U slavu rađanja i duhovnog traganja“ biće predstavljena 30. juna u Kripti Sabornog hrama Svetog Save u Beogradu.

Savjete doktorke Vesne ali i poneki recept za ,,šareni tanjir“ možete naći na fejsbuk i nternet stranicama:

Doktorka Vesna koja trenutno boravi u Crnoj Gori, gdje je gost naše sestre Momirke Vukmirović iz Budve, posjetila je Cetinjskom manastiru kao i manastire Stanjevići i Podmaine u Budvi.

Slobodanka Grdinić