Crkva Cara Konstantina 1

Profesori i učenici Cetinjske bogoslovije na proslavi praznika Cara Konstantina i Carice Jelene u Carigradu

Ime: 21.05.2022-Besjeda mitropolita Emanuila- crkva Cara Konstantina; Opis: Proslava praznika Cara Konstantina i Carice Jelene u Carigradu Tip: audio/mpeg

Na praznik Svetih ravnoapostolnih Cara Konstantina i carice Jelene 21. maja 2022. godine (po novom kalendaru), u naselju Paša Bakče u azijskom dijelu Konstantinopolja, povodom hramovne slave svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Halkidonski g. Emanuil sa sveštenstvom.

 

Na liturgiji su bili i molitveno učestvovali i profesori i učenici Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, koji su na srpskom jeziku govorili “Simbol vjere” i molitvu Gospodnju “Oče naš”.

Posle pričešća Mitropolit Emanuil osveštao je petohlebnicu, a potom se vjernom narodu i gostima iz Cetinja obratio sa pastirskom besjedom.

U svojoj prazničnoj omiliji govorio je o današnjem prazniku i o Svetom velikom caru Konstantinu i majki mu Jeleni.

Mitropolit Emanuil je pozdravio i goste iz Cetinjske bogoslovije, takođe se sjetivši velike uloge blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i njegovog vaseljenskog duha za sabornost crkve.

Potom je priređeno posluženje u prostorijama crkve ljubavlju starešine arhimandrita Jovana.

Profesori i učenici Cetinjske bogoslovije, dalje su se uputili u obilazak dijela grada Konstantinopolja, drevnog Halkidona.

Sinoć, uoči praznika profesori i učenici Cetinjske bogoslovije prisustvovali su večernjoj službi u crkvi Svetih cara Konstantina i carice Jelene u naselju Tarlabaš, gdje je večernju službu služio Njegova Svesvetost Patrijarh Vaseljenski g. Vartolomej.

Aleksandar Vujović,
profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog