Promocija Mitropolit

Промоција књиге ,,Свети Сава у Боки“ и књижевно вече Николе Маловића затвориће Трг од ћирилице

Књижевно вече Николе Маловића и промоција књиге „Свети Сава у Боки“ Васка Костића, у издању књижаре „Со“, вечерас у 20 часова на херцегновском Тргу херцег Стјепана, спустиће завјесу на 6. Тргу од ћирилице.

На завршној вечери Трга од ћирилице учествују: Желидраг Никчевић, јеромонах Макарије, игуман савински, и књижевник Никола Маловић.

Књига „Свети Сава у Боки“ открива колико је Свети Сава био везан за Приморје, каква је поморска путовања предузимао из Боке, али нас упознаје и са тим да је већи дио Боке которске био земља Светог Саве.

Аутор говори о заливским специфичностима, као што су Светосавски бадњаци, Светосавски пост, потом о Савиндану као о школској слави од давнина, о Савиндану као крсној слави Бококоторске епархије, о бројности цркава Светог Саве у Боки.

Такође нас упознаје и са легендама о Светом Сави, о поријеклу бројних топонима везаних за Светог Саву, те биљежи како су у прошлости изгледале Светосавске свечаности по Боки, у Котору и другдје по Заливу, али и како су изгледала Светосавска славља Бокеља у прекоморским земљама.

Изузимајући Хиландар, култ Светог Саве развијенији је у Боки него у ма којем крају гдје живе Срби.