Proslava Male Gospojine u Ostrogu

Proslava Male Gospojine u Ostrogu

Ime: 21. 09. OSTROG MALA GOSPOJINA; Opis: "21. 09. OSTROG MALA GOSPOJINA". Tip: audio/mpeg

Veliki praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji

 

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jerođakon Vladimir, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jerej Stefan Milovanović, beranski paroh i i jerođakon Zosima.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja, riječima praznične besjede sabrane je pozdravio o. Stefan, koji je podsjetio na stih iz dogmatika koji se čita na vaskršnjoj večernjoj ”kada hoće Bog, pobjeđuje se načelo prirode”.

– Tako je Gospod učinio i bezdjetnim roditeljima Joakimu i Ani koji su već bili u poodmaklim godinama, ali nisu imali potomstva i molili su se Gospodu da bi tu sramotu koju su trpjeli od ljudi, mogli nekako da opravdaju, da im Bog podari potomstvo koje će oni podariti Bogu uz blagodarnost. Dakle, Gospod projavljuje opet svoju ljubav, svoju silu i otkriva savršenstvo prirode i podario im je ćerku, Presvetu Bogorodicu Djevu Mariju – kazao je o. Stefan i podsjetio da je otac Presvete Bogorodice bio iz plemena Cara Davida, a majka iz plemena Prvosveštenika Arona.

O. Stefan je kazao da je tako Bog još jednom projavio da će Onaj koji će se roditi od Djeve Bogorodice biti Car čitave vaseljene i Prvosvešenik, Sveštenik nad sveštenicima, Onaj Koji se prinosi i Kome se prinosi i Koji je sam Sebe prinio za žrtvu ovome svijetu.

– Kroz Presvetu Bogorodicu rađa se istok, rađa se vječni izlazak, vječna svjetlost, ona svjetlost koja pobjeđuje svaku tamu, ona svjetlost koja projavljuje sveto vaskrsenje, sami naš Gospod Isus Hristos. Crkvena nova godina od većih praznika upravo počinje Rođenjem Presvete Bogorodice, a završava se Njenim upokojenjem i uspenjem – rekao je o. Stefan.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Izvor: Manastir Ostrog