Прослава празника Светог Василија Острошког у добротској цркви

Прослава празника Светог Василија Острошког у добротској цркви

Традиционално, уз бројне вјернике на богослужењима, у Котору је прослављен Свети Василије Острошки, храмовна слава добротске цркве.

 

Јучe и данас током цијелог дана, током литургија и појања Акатиста (похвалне пјесме) Св. Василију и на вечерњој служби, у цркву су са свих страна стизали вјерници, који су имали прилику да цјеливају икону  заштитника и појас Св. Василија.

Архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић, поручио је на Светој литургији да нас је Св. Василије Острошки Чудотворац окупио „на овај дивни дан, на овом дивном мјесту, у храму у којем се сваке недјеље служи литургија и прославља његовов име“.

„Окупио нас је Св. Василије да му се помолимо као нашем заштитнику и заступнику пред Богом, као онај кога је Бог прославио кроз свете мошти и овјенчао вијенцем славе, а ми му се молимо да он моли Бога за нас , да нас заступа и услиши молитве. Такође, кроз ове дивне молитве и пјесме које смо пјевали Св. Василију и кроз Жититије које читамо, поново се присјећамо његовога светога живота, свега што се дешавало док је био жив овдје на земљи и свега што се дешавало послије његовог овоземаљског упокојења, тј. свих чуда којим се прославио широм Васељене“, казао је о. Немања..

Како је назначио, у данима од Васкрса до Спасовдана сјећамо се и свих тих догађаја, а ове седмице и Светих Мироносница.

„Мироноснице су биле жене уз Пресвету Богородицу, које су биле сво вријеме уз Христа. Биле су уз Њега и у оним најтежеим тренуцима када су ухватили Христа, када су га разапињали, када је умирао на крсту и послије, када је тијело требало да се скине са крста и да се сахрани“, казао је о.Немања.

Ријечи Христове „Не бојте се, радујте се“, значе благовијести да је васкрсао.

„Исту ту истину и ми свједочимо кроз поштовање светитеља. Управо њима, таквима који су то највише заслужили својим животом, Христос се први јавио и прославио их нетљеним тијелом и чудима која се дешавају над светим моштима“, казао је о. Немања, додавши да су сви светитељи, као и наш Свети Василије Острошки, управо свједоци васкрсења, прије свега Христовога, али и васкрсења свих нас, наших душа и наших тијела.

„Јер, то нетрулежно тијело светитеља свједочанство је да спасење није само спасење душе, него се спасавају и наша тијела која ће бити преображена. Та тијела нетљена и нетрулежна , која пркосе законима природе земаљске, свједоче да је Христос васкрсао и да је изнад закона природе и да ће нас све васкрснути, а до тога треба прије свега да покажемо вјеру, храброст и поуздање у Господа. Нека би нас Господ Бог наш молитвама Св. Василија Острошког Чудотоворца, утврдио да на том путу останемо и заслужимо и ми Царство небеско, амин“, казао је између осталог о. Немања.

Фото: Андреа Шеваљевић

(СПЦО Котор)