Proslava praznika Svetog Vasilija Ostroškog u dobrotskoj crkvi

Proslava praznika Svetog Vasilija Ostroškog u dobrotskoj crkvi

Tradicionalno, uz brojne vjernike na bogosluženjima, u Kotoru je proslavljen Sveti Vasilije Ostroški, hramovna slava dobrotske crkve.

 

Juče i danas tokom cijelog dana, tokom liturgija i pojanja Akatista (pohvalne pjesme) Sv. Vasiliju i na večernjoj službi, u crkvu su sa svih strana stizali vjernici, koji su imali priliku da cjelivaju ikonu  zaštitnika i pojas Sv. Vasilija.

Arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski, protojerej Nemanja Krivokapić, poručio je na Svetoj liturgiji da nas je Sv. Vasilije Ostroški Čudotvorac okupio „na ovaj divni dan, na ovom divnom mjestu, u hramu u kojem se svake nedjelje služi liturgija i proslavlja njegovov ime“.

„Okupio nas je Sv. Vasilije da mu se pomolimo kao našem zaštitniku i zastupniku pred Bogom, kao onaj koga je Bog proslavio kroz svete mošti i ovjenčao vijencem slave, a mi mu se molimo da on moli Boga za nas , da nas zastupa i usliši molitve. Takođe, kroz ove divne molitve i pjesme koje smo pjevali Sv. Vasiliju i kroz Žititije koje čitamo, ponovo se prisjećamo njegovoga svetoga života, svega što se dešavalo dok je bio živ ovdje na zemlji i svega što se dešavalo poslije njegovog ovozemaljskog upokojenja, tj. svih čuda kojim se proslavio širom Vaseljene“, kazao je o. Nemanja..

Kako je naznačio, u danima od Vaskrsa do Spasovdana sjećamo se i svih tih događaja, a ove sedmice i Svetih Mironosnica.

„Mironosnice su bile žene uz Presvetu Bogorodicu, koje su bile svo vrijeme uz Hrista. Bile su uz Njega i u onim najtežeim trenucima kada su uhvatili Hrista, kada su ga razapinjali, kada je umirao na krstu i poslije, kada je tijelo trebalo da se skine sa krsta i da se sahrani“, kazao je o.Nemanja.

Riječi Hristove „Ne bojte se, radujte se“, znače blagovijesti da je vaskrsao.

„Istu tu istinu i mi svjedočimo kroz poštovanje svetitelja. Upravo njima, takvima koji su to najviše zaslužili svojim životom, Hristos se prvi javio i proslavio ih netljenim tijelom i čudima koja se dešavaju nad svetim moštima“, kazao je o. Nemanja, dodavši da su svi svetitelji, kao i naš Sveti Vasilije Ostroški, upravo svjedoci vaskrsenja, prije svega Hristovoga, ali i vaskrsenja svih nas, naših duša i naših tijela.

„Jer, to netruležno tijelo svetitelja svjedočanstvo je da spasenje nije samo spasenje duše, nego se spasavaju i naša tijela koja će biti preobražena. Ta tijela netljena i netruležna , koja prkose zakonima prirode zemaljske, svjedoče da je Hristos vaskrsao i da je iznad zakona prirode i da će nas sve vaskrsnuti, a do toga treba prije svega da pokažemo vjeru, hrabrost i pouzdanje u Gospoda. Neka bi nas Gospod Bog naš molitvama Sv. Vasilija Ostroškog Čudotovorca, utvrdio da na tom putu ostanemo i zaslužimo i mi Carstvo nebesko, amin“, kazao je između ostalog o. Nemanja.

Foto: Andrea Ševaljević

(SPCO Kotor)