Otac Slobodan Lukić

Proslava Vidovdana u Crmnici

Ime: 28.06.2020 Besjeda oca Slobodana Lukica Brceli; Opis: Praznik Vidovdan svečano je proslavljen u Crmnici Tip: audio/mpeg

Praznik Vidovdan svečano je proslavljen u Crmnici

Tradicionalni Vidovdanski sabor koje se svake godine održava u manastiru Svetog Nikole u Brčelima započeo je služenjem svete Liturgije kojom je načalstvovao iguman manastira, jeromonah Nikon Kokotović, uz sasluženje paroha crmničkog jereja Slobodana Lukića i đakona pri hramu Svetog Dimitrija u Podgorici, Pavla Božovića.

U liturgijskoj besjedi otac Slobodan je podsjetio na značaj mučeničke žrtve Svetog Lazara i svih srpskih mučenika koji su postradali za vjeru hrišćansku od Kosovskog boja do naših dana. I danas se nalazimo pred istim izborom kao Lazar na Kosovu, kojem carstvu da se privolimo. Samo slijedeći Lazara i njegove zavjet, bićemo na spasonosnom putu, poručio je otac Slobodan.

Nakon Liturgije odslužen je parastos svim postradalim za vjeru i otečestvo od Kosova do danas. Potom je praznovanje nastavljeno uz svečanu trpezu koju su priredili bratstvo manastira, CO Crmnica i Udruženje Crmničana “13. jul”.