Okt 2018 Imendan Mati Haritine

Proslavljen imendan mati Haritine, nastojateljice manastira Voljavca

Ime: 19.10.2018 Vladika Joanikije Boljevac; Opis: Proslavljen imendan mati Haritine Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svete mučenice Haritine, u četvrtak 18. oktobra 2018, povodom imendana monahinje Haritine, nastojateljice manastira Voljavca kod Bijelog Polja, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u ovoj drevnoj zadužbini Svetog Stefana Nemanje.

Vladici je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda.

Praznik Svete mučenice Haritine, riječima besjede sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije, naglasivši da je čovjek po svojoj prirodi prizvan na žrtvu, na vjeru, da živi za bližnjeg, da svjedoči ljubav, a ljubav se, po riječima Preosvećenog Episkopa Joanikija, ne može posvjedočiti bez žrtve. Najveću ljubav,postradavši za Hrista, pokazali su Sveti apostoli, a poslije njih Sveti mučenici, među njima Sveta prepodobnomučenica Haritina, kojaje svoju vjeruposvjedočila na najuzvišeniji način.

Čestitao je imendan mati Haritini, nastojateljici manastira Voljavca i poželio da je Bog blagoslovi i daruje snage na ide putem Svete mučenice Haritine, a to je put Božji, da ide stopama Hristovim i slavi Njegovo ime u sve dane svog života riječju, djelom i svojim životom.