Прослављен Васиљевдан у храму под Горицом

Прослављен Васиљевдан у храму под Горицом

Име: 12.05.2022-otac gojko perovic-hram pod goricom; Опис: Прослављен Васиљевдан у храму под Горицом Тип: audio/mpeg

Светом литургијом, којом је началствовао протојереј-ставрофор Гојко Перовић, прослављен је празник Светог оца нашега, Василија Острошког Чудотворца. Високопречасном проти саслуживао је прота Милета Кљајевић и ђакони Иван Црногорчевић и Лука Павићевић.

 

За певницом на литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се у храму Господњем, обратио началствујући свештенослужитељ, прота Перовић, присећајући се једног догађаја који се збио у манастиру Острогу, пре неколико година, подсетивши да су четири књиге у Острогу штампане на име чуда које је учинио Св. Василије Острошки.

“Ја сам лично био у Острогу с покојним Митрополитом Амфилохијем када га је једног празника зауставила жена са бебом, а он је журио на неки састанак. Беба, угојена, весела, рукама и ногама игра, смије се, а жена каже Митрополиту: Благословите нас!

Бог те благословио дијете! – рећи ће Митрополит, док ће њему жена: Чекајте, зар ви нас не препознајете?

Каже Митрополит: Први пут те видим ћери, не знам ко си!

Па ја сам Вас звала прије 5 мјесеци, кад сам била трудна, из Београда. Знате ли?

Ја видим Митрополита, као да први пут чује”, нагласио је о. Гојко и наставља присећање: “И жена каже: Била сам у 5 мјесецу трудноће, имала сам велике богиње, и доктори су ми рекли да склоним бебу; и уколико останем у трудноћи, са тим богињама – да ми не гарантују, ни за мене ни за бебу!”

О. Гојко је овде додао, да је жени неко рекао да зове Митрополита и да је она доиста звала на фиксни у Митрополију –  добивши Митрополита увече, где јој је он рекао: Не знам ти ништа рећи до ујутру, док се не помолим на Литургији. Зови ме ујутру.

Прота Перовић саопштава да жена то све Митрополиту прича, а он је гледа, као да то нема везе с њим. Што показује да није, никаква људска мудрост, наглашава отац.

“Па шта је било? – пита је даље, Митрополит Амфилохије. Ви сте ми рекли да сачувам бебу и да ће бити све како треба. И док она то прича, беба се смеје и гледа Митрополита. Саво му је било име. А пошто је Митрополит ишао на неки тежак састанак, да  нешто преговара, рече: Е Саво, сад си ми уљепшао дан!

Дакле, објаснио је о. Гојко, Саво мали, који не зна ни да прича, ни да говори, ни да хода, дао је Митрополиту снаге, да иде на тај састанак, а све се то дешава пред ћивотом Светог Василија.

“Е то вам је Царство небеско које се излило овдје”, додао је отац, рекавши и да хирург када уради операцију говори ми довде, а остало је у Божијим рукама.

Потом су свештенослужитељи приступили благосиљању и резању славских колача данашњим свечарима.

Након примања Светих Христових дарова, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић
Фото/видео: Дарко Радуновић