Proslavljen Vasiljevdan u hramu pod Goricom

Proslavljen Vasiljevdan u hramu pod Goricom

Ime: 12.05.2022-otac gojko perovic-hram pod goricom; Opis: Proslavljen Vasiljevdan u hramu pod Goricom Tip: audio/mpeg

Svetom liturgijom, kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Gojko Perović, proslavljen je praznik Svetog oca našega, Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Visokoprečasnom proti sasluživao je prota Mileta Kljajević i đakoni Ivan Crnogorčević i Luka Pavićević.

 

Za pevnicom na liturgijske vozglase odgovarali su pojci ovog drevnog hrama.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima se u hramu Gospodnjem, obratio načalstvujući sveštenoslužitelj, prota Perović, prisećajući se jednog događaja koji se zbio u manastiru Ostrogu, pre nekoliko godina, podsetivši da su četiri knjige u Ostrogu štampane na ime čuda koje je učinio Sv. Vasilije Ostroški.

“Ja sam lično bio u Ostrogu s pokojnim Mitropolitom Amfilohijem kada ga je jednog praznika zaustavila žena sa bebom, a on je žurio na neki sastanak. Beba, ugojena, vesela, rukama i nogama igra, smije se, a žena kaže Mitropolitu: Blagoslovite nas!

Bog te blagoslovio dijete! – reći će Mitropolit, dok će njemu žena: Čekajte, zar vi nas ne prepoznajete?

Kaže Mitropolit: Prvi put te vidim ćeri, ne znam ko si!

Pa ja sam Vas zvala prije 5 mjeseci, kad sam bila trudna, iz Beograda. Znate li?

Ja vidim Mitropolita, kao da prvi put čuje”, naglasio je o. Gojko i nastavlja prisećanje: “I žena kaže: Bila sam u 5 mjesecu trudnoće, imala sam velike boginje, i doktori su mi rekli da sklonim bebu; i ukoliko ostanem u trudnoći, sa tim boginjama – da mi ne garantuju, ni za mene ni za bebu!”

O. Gojko je ovde dodao, da je ženi neko rekao da zove Mitropolita i da je ona doista zvala na fiksni u Mitropoliju –  dobivši Mitropolita uveče, gde joj je on rekao: Ne znam ti ništa reći do ujutru, dok se ne pomolim na Liturgiji. Zovi me ujutru.

Prota Perović saopštava da žena to sve Mitropolitu priča, a on je gleda, kao da to nema veze s njim. Što pokazuje da nije, nikakva ljudska mudrost, naglašava otac.

“Pa šta je bilo? – pita je dalje, Mitropolit Amfilohije. Vi ste mi rekli da sačuvam bebu i da će biti sve kako treba. I dok ona to priča, beba se smeje i gleda Mitropolita. Savo mu je bilo ime. A pošto je Mitropolit išao na neki težak sastanak, da  nešto pregovara, reče: E Savo, sad si mi uljepšao dan!

Dakle, objasnio je o. Gojko, Savo mali, koji ne zna ni da priča, ni da govori, ni da hoda, dao je Mitropolitu snage, da ide na taj sastanak, a sve se to dešava pred ćivotom Svetog Vasilija.

“E to vam je Carstvo nebesko koje se izlilo ovdje”, dodao je otac, rekavši i da hirurg kada uradi operaciju govori mi dovde, a ostalo je u Božijim rukama.

Potom su sveštenoslužitelji pristupili blagosiljanju i rezanju slavskih kolača današnjim svečarima.

Nakon primanja Svetih Hristovih darova, zajedničarenje sveštenoslužitelja i parohijana nastavljeno je u Svetogeorgijevskom domu.

Elza Bibić
Foto/video: Darko Radunović