Arhijerejska Liturgija I Slava Vladike Joanikija

Proslavljena krsna slava Episkopa Joanikija

Ime: 21 11 2019 Vladika Joanikije Arandjelovdan; Opis: Proslavljena krsna slava Episkopa Joanikija Tip: audio/mpeg

Praznik Sabor Svetog arhangela Mihaila i ostalih bestjelesnih sila – Aranđelovdan, svečano je proslavljen u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevim Stupovima, u četvrtak 21. novembra 2019. godine.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

Prazničnom sabranju prisustvovali su brojni vjernici i svečari, koji Svetog arhangela Mihaila proslavljaju kao krsnu slavu.

U toku svete službe Božje u čin đakona rukopoložen je dosadašnji ipođakon Nikodin Radenović (ljekar specijalista) iz Brezojevice kod Plava.

Nakon pročitanog svetog Jevanđelja, praznik je riječima besjede čestitao protosinđel Evstatije (Dragojević), sabrat Manastira.

Veliki praznik sabranima je čestitao i Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, navodeći da svi oni, koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetog Duha, primili su na krštenju anđela čuvara. Zato danas, istakao je Vladika, svi slavimo, jer svi imamo svog nebeskog pokrovitelja.

Na kraju službe Vladika je, u slavu i čast Svetog arhangela Mihaila i ostalih bestjelesnih sila, prerezao slavski kolač. Osveštani su i prelomljeni slavski kolači brojnih svečara, koji Svetog arhangela Mihaila proslavljaju kao svog nebeskog zaštitnika.