2020 09 06 162008

Proslavljena Krsna Slava i 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke

Ime: 06. 09. 2020. SLAVA EPARHIJE BIHACKO PETROVACKE; Opis: Proslavljena Krsna Slava i 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke Tip: audio/mpeg

Povodom trideset godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke i Krsne Slave Sabora Srba Svetitelja koja se ove godine održava u Nedjelju 13-tu po Duhovima 6. (24) septembra 2020. godine, u dosta skromnijem broju, okupilo se sveštenstvo i vijerni narod Eparhije bihaćko-petrovačke u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Svetu arhijerejsku Liturgiju predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski g. Jovan uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa umirovljenog srednjeevropskog g. Konstantina i Domaćina Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog g. Sergija. Učešće u Krsnoj Slavi, odnosno sasluživanju Arhijerejima u svetoj Liturgiji, imali su sveštenoslužitelji: arhimandrit Varnava (Damjanović), protoprezviter-stavrofor Marinko Radmilo, Saša Crljić, Siniša Serdar, protoprezviter Slobodan Kljajić, prezviter Savko Plavšić, đakon Milan Jović (eparhija pakračko-slavonska), protođakon Nemanja Reljić i đakon Aleksa Marić.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala iz Jevanđelja po Mateju besjedio je Episkop pakračko-slavonski g. Jovan Koji je u svojoj omiliji poistovjetio stradanje Pravoslavnih Srba u Drugom svjetskom ratu sa onim stradanjem Sina Gospodara od vinograda kojeg je On Sam poslao da se postide oni koji ubijaju. Saobražavajući se Samom Gospodu na Koga se ova jevanđelska parabola odnosi stradali su novomučenici Livanjski, ali oni danas svijetle nama, svome nasljeđu, svjetlošću Carstva Nebeskog i u vijekove.

Poslije zaamvone molitve izvršeno je osvećenje slavskog kolača i koljiva.

Nakon svete arhijerejske Liturgije Episkop Sergije dodijelio je Orden Novomučenika bihaćko-petrovačkih braći Arhijerejima za njihovu pokazanu ljubav prema eparhiji bihaćko-petrovačkoj i svim Mučenicima i Novomučenicima naše Pomjesne Crkve. Orden Novomučenika bihaćko-petrovačkih Vladika Sergije dodijelio je i protinici Zori Radmilo za njen dugogodišnji trud, rad i nesebičnu ljubav koju je pokazala prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, i samom Episkopu Sergiju.

Činom protonamjesnika Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije odlikovao je prečasnog prezvitera Predraga Crepulju paroha lijevljanskog za njegov dosadašnji trud i rad na parohiji.