Dsc 0129 1600x1200

Света архијерејска литургија на Мандиној Градини

Име: 06. 09. 2020. VLADIKA DIMITRIJE HERCEGOVINA; Опис: Света архијерејска литургија на Мандиној Градини Тип: audio/mpeg

Трудом вјерног народа дувањског, залагањем пароха мостарског и администратора при Парохији дувањској, уз подршку фрањевачког братства Самостана Светих Ћирила и Методија у Дувну, као и Општине Дувно, обновљен је Храм Ваведења Пресвете Богородице на Мандиној Градини, у селу Рашћани, код Томиславграда, на подручју православне Црквене општине дувањске. На Оданије Успења Пресвете Богородице, Божанствено сабрање вјерних и освећење овог храма, и изнова васколиког времена и простора, предводио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије. Црква Божија, сабрана овим поводом на овом мјесту, рукоположила је Душана Вучића за ђакона.

На месту или у непосредној близини овог обновљеног Храма, према предању али и према неким писаним траговима, па и пронађеним артефактима, од XIII вијека, постојао је Манастир Лабостин, Ваведења Пррсвете Богородице,  који је касније једном или више пута разаран, да би 1891. дувањски Срби на овом узвишењу, званом Градина, подигли црквицу посвећену Ваведењу. Шездесетак година прије тога, један мјесни ратар у земљи је пронашао печат древног Лабостина, као и бронзани кључ, вјероватно од манастирске цркве, који су указали и подсјетили на постојање некадашњег манастира. Током ратних дејстава на овом подручју, са страдњима житеља овог краја, страдала је и поменута Богородичина црквица, да би у част Њеног Сина, у спомен Ваведења, а у Дан Оданија Њеног Успења била поново подигнута и освећена.

Овом догађају, поред Дувњака, расутих и пристиглих са свих страна, присуствовали су и фрањевци Самостана Светих Ћирила и Методија y Tомиславграду, као и локални имам, свједочећи о заједничкој доброј вољи и љубави према ближњима, што се, према бесједи Епископа Димитрија, „оцртало и ставило у темељ овога храма, кога сад осветисмо“.

Представник Епархије ЗХиП,
Бранислав Рајковић, ђакон