Мартовски погром на Косову и Метохији – разговори, сведочења, сјећања

Трибина у Дому културе Грачаница: „Мартовски погром на Косову и Метохији – разговори, сведочења, сјећања“

Име: 20. 03. 2021 TRIBINA POVODOM MARTOVSKOG POGROMA GRACANICA; Опис: Мартовски погром на Косову и Метохији – разговори, сведочења, сјећања Тип: audio/mpeg

Трибина у Дому културе Грачаница: „Мартовски погром на Косову и Метохији – разговори, сведочења, сјећања“.

Говорили историчар и стручни сарадник Музеја жртава геноцида из Београда Стефан Радојковић и главни и одговорни уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић.

Након што је у Грачаници служен парастос настрадалима 17. марта 2004. године, организована је и трибина „Мартовски погром на Косову и Метохији – разговори, сведочења, сећања“, на којој је историчар Стефан Радојковић, који се овом темом детаљније бавио, настојао да публику упозна са немилим догађајима из овог периода.
Након 17. марта 2004. године јасно је да су Срби на Косову и Метохији опстајали и да ће опстајати, тврди историчар и стручни сарадник Музеја жртава геноцида из Београда Стефан Радојковић.

Срби су прогоњени због свог идентитета, закључено је након разговора са сведоцима мартовског погрома, изричит је Радојковић.

Људи који живе у повратничким срединама у Метохији и даље осећају 17. март на својој кожи, тврди главни и одговорни уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић.

Март 2004. године је све веће градове, када је у питању јужни део Косова и Метохије, оставио без Срба.

Учесници трибине о мартовском погрому позвали су јавност да чува културу сећања на злочине почињене над Србима, указавши притом да “каснимо много са упознавањем света за оним што се дешавало нашем народу”.

На тонском запису трибине благодаримо Фејсбук страници Дома културе Грачаница