Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji – razgovori, svedočenja, sjećanja

Tribina u Domu kulture Gračanica: „Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji – razgovori, svedočenja, sjećanja“

Ime: 20. 03. 2021 TRIBINA POVODOM MARTOVSKOG POGROMA GRACANICA; Opis: Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji – razgovori, svedočenja, sjećanja Tip: audio/mpeg

Tribina u Domu kulture Gračanica: „Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji – razgovori, svedočenja, sjećanja“.

Govorili istoričar i stručni saradnik Muzeja žrtava genocida iz Beograda Stefan Radojković i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Nakon što je u Gračanici služen parastos nastradalima 17. marta 2004. godine, organizovana je i tribina „Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji – razgovori, svedočenja, sećanja“, na kojoj je istoričar Stefan Radojković, koji se ovom temom detaljnije bavio, nastojao da publiku upozna sa nemilim događajima iz ovog perioda.
Nakon 17. marta 2004. godine jasno je da su Srbi na Kosovu i Metohiji opstajali i da će opstajati, tvrdi istoričar i stručni saradnik Muzeja žrtava genocida iz Beograda Stefan Radojković.

Srbi su progonjeni zbog svog identiteta, zaključeno je nakon razgovora sa svedocima martovskog pogroma, izričit je Radojković.

Ljudi koji žive u povratničkim sredinama u Metohiji i dalje osećaju 17. mart na svojoj koži, tvrdi glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Mart 2004. godine je sve veće gradove, kada je u pitanju južni deo Kosova i Metohije, ostavio bez Srba.

Učesnici tribine o martovskom pogromu pozvali su javnost da čuva kulturu sećanja na zločine počinjene nad Srbima, ukazavši pritom da “kasnimo mnogo sa upoznavanjem sveta za onim što se dešavalo našem narodu”.

Na tonskom zapisu tribine blagodarimo Fejsbuk stranici Doma kulture Gračanica