4

Прослављена слава цркве Светог Игнатија Богоносца у Почековићима

Име: 02 01 2019 slava svetog IGNJATIJA; Опис: Прослављена слава цркве Светог Игнатија Богоносца у Почековићима Тип: audio/mpeg

У сриједу 2. јануара 2019. године прослављена је слава цркве Светог Игнатија Богоносца у Почековићима.

Празновање је отпочело уочи празника, свечаном вечерњом службом у цркви у Почековићима, коју је служио свештеник Радинко Копривица, парох бањанско-рудински са вјерним народом.

На празник Светог Игнатија литургију су служили протојереј-ставрофор Петар Крговић, парох граховски, архимандрит Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево и отац Раденко Копривица.

Свету тајну миропомазања и крштење у току литургије примила је новопросвећена слушкиња Божја Милица Пушић, а кумовао је Жељко Пејовић.

После причешћа вјерног народа пререзан је славски колач и жито.
У селу Почековићи живе браственици којима је крсна слава Свети Игнатије Богоносац, Алексићи, Перишићи, Лалићевићи, Јарамази, Бановићи, и они су потомци Малешеваца.

На крају литургије сабраном вјерном народу бесједом се обратио архимандрит Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево, говорећи о празнику светих Игнатија Богоносца, Светог Данила Другог, архиепископа српског и Светог праведног Јована Кронштатског.

Славарима је честитао славу цркве и домова и крштење новојрштеној Милици Шупић.
Потом је свештеник Раденко Копривица, заблагодарио свима који су дошли на славу цркве и окупили се око празника Светог Игнатија, захваливши се на саборној литургији архимандриту Арсенију и протојереју-ставрофору Петру.

Велика светиња ове цркве је и дио моштију новопросијавшег свештеномученика Риста Јарамаза, чије су свете мошти извађене из гроба у мају 2018. године и свештене мошти су му пренешене и почивају у манастиру Косијерево.

Црква Светог Игнатија Богоносца саграђена је 1897. године на темељима старе цркве, и у току је њена обнова.

У плану је ове године да се ради и фрескопис, а приложник фрескописа је Немања Алексић, адвокат у Новом Саду који је поријеклом из Почековића.

Александар Вујовић