4

Proslavljena slava crkve Svetog Ignatija Bogonosca u Počekovićima

Ime: 02 01 2019 slava svetog IGNJATIJA; Opis: Proslavljena slava crkve Svetog Ignatija Bogonosca u Počekovićima Tip: audio/mpeg

U srijedu 2. januara 2019. godine proslavljena je slava crkve Svetog Ignatija Bogonosca u Počekovićima.

Praznovanje je otpočelo uoči praznika, svečanom večernjom službom u crkvi u Počekovićima, koju je služio sveštenik Radinko Koprivica, paroh banjansko-rudinski sa vjernim narodom.

Na praznik Svetog Ignatija liturgiju su služili protojerej-stavrofor Petar Krgović, paroh grahovski, arhimandrit Arsenije Samardžić, iguman manastira Kosijerevo i otac Radenko Koprivica.

Svetu tajnu miropomazanja i krštenje u toku liturgije primila je novoprosvećena sluškinja Božja Milica Pušić, a kumovao je Željko Pejović.

Posle pričešća vjernog naroda prerezan je slavski kolač i žito.
U selu Počekovići žive brastvenici kojima je krsna slava Sveti Ignatije Bogonosac, Aleksići, Perišići, Lalićevići, Jaramazi, Banovići, i oni su potomci Maleševaca.

Na kraju liturgije sabranom vjernom narodu besjedom se obratio arhimandrit Arsenije Samardžić, iguman manastira Kosijerevo, govoreći o prazniku svetih Ignatija Bogonosca, Svetog Danila Drugog, arhiepiskopa srpskog i Svetog pravednog Jovana Kronštatskog.

Slavarima je čestitao slavu crkve i domova i krštenje novojrštenoj Milici Šupić.
Potom je sveštenik Radenko Koprivica, zablagodario svima koji su došli na slavu crkve i okupili se oko praznika Svetog Ignatija, zahvalivši se na sabornoj liturgiji arhimandritu Arseniju i protojereju-stavroforu Petru.

Velika svetinja ove crkve je i dio moštiju novoprosijavšeg sveštenomučenika Rista Jaramaza, čije su svete mošti izvađene iz groba u maju 2018. godine i sveštene mošti su mu prenešene i počivaju u manastiru Kosijerevo.

Crkva Svetog Ignatija Bogonosca sagrađena je 1897. godine na temeljima stare crkve, i u toku je njena obnova.

U planu je ove godine da se radi i freskopis, a priložnik freskopisa je Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu koji je porijeklom iz Počekovića.

Aleksandar Vujović