Velje Selo 3

Прослављена слава Цркве Светог Илије у Вељем селу код Бара

Име: 01.08.2018 Mitropolit Velje selo; Опис: Прослављена слава Цркве Светог Илије у Вељем селу код Бара Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Афилохије са свештенством, монаштвом и вјерним народом служио је данас, 1. августа, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог пророка Илије у Вељем Селу у Мркојевићима код Бара.

Velje Selo 2У архипастирском слову Митрополит Афилохије, тумачећи ријечи са Свете литургије Јеси свет Боже наш и у светима обитаваш и теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, казао је да те ријечи треба да понављамо непрекидно и у свакодневном животу, свједочећи тиме своју вјеру у јединога Светога, који је свет и који је призвао све људе и земаљске народе на светост, да постану заједничари онога што Он јесте, што посједује.

Овај свети храм, грађен прије 9. века, више пута у својој историји је обнављан а данашњи је на темељима храма из 15-16 вијека.

Velje SeloМитрополит је благословио храм и све оне који су градили и обнављали овај свети Храм Светог пророка Илије. Подсјетио је да је он један од 15 храмова на просторима Мркојевића.

Након Литургије и литије око цркве, освештан је славски колач и служен помен за упокојене ктиторе и приложнике овог Светога храма.

Заједничарење у Вељем Селу је настављено традиционалним Илинданским сабором уз богат програм и трпезу љубави.