Milojevici slava

Proslavljena slava crkve Svetog Nikolaja u Milojevićima

Ime: 22.05.2019 Milojevici A. Vujovic; Opis: Proslavljena slava crkve Svetog Nikolaja u Milojevićima Tip: audio/mpeg

Praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, svečano je i molitveno proslavljena u srijedu 22. maja 2019. godine, na Prepolovljenje, u crkvi Svetog Nikolaja u Milojevićima u Pješivcima.

Liturgiju povodom hramovne slave služio je sveštenik Radmilo Čizmović, paroh pješivački.

U oltaru je čtecirao Stefan Perović, a za pjevnicom su pojali Bratoljub Radović, apsolvent Bogoslovskog Fakulteta i profesor Aleksandar Vujović, urednik Katihetskog programa Radio Svetigora.

Posle pročitanih odjeljaka iz Apostola i Jevanđelja, sabranom narodu, pastirskom besjedom obratio se otac Radmilo. On je govorio o prazniku Svetog Nikolaja i Prepolovljenju, ukazavši na veličinu ovog praznika i na život ugodnika Božijeg Nikolaja, koji vjekovima blagosilja i čuva sve one koji ga slave i proslavljaju.

Posle pričešća vjernih, oko Hrama je prošla litija a potom je prerezan slavski kolač.
Ikone Svetog Nikolaja u litiji su nosili braća Pavle i Vladislav Ilić i Luka Škuletić.

Sabranima se još jednom svojom besjedom obratio otac Radmilo Čizmović čestitajući slavu svim sabranim, poželjevši da ih blagoslov Gospodnji prati i molitve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca i da iduće godine bude još više ljudi i pogotovo djece, koja su naša budućnost.

U ime domaćina zahvalio se svima gospodin Branislav-Brano Pajović, govoreći ukratko o ovom hramu i o istoriji sela Milojevići i pješivačkog kraja.

Potom je priređena slavska trpeza ljubavi na kojoj su dječica recitovala pjesme u čast svetitelja Nikolaja.

Uz strune gusala nekoliko narodnih pjesama i zdravica otpjevao je srpski narodni guslar Boško Vukićević iz Dobruša.

Ovim svetim liturgijskim sabranjem, blagoslov Gospodnji i molitve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, prati pješivačko selo Milojeviće, a blagodatna sila Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, čuva i miluje sve njegove žitelje.

Aleksandar Vujović