Viber Image 2019 09 22 12 37 51

Proslavljena slava Vlaške crkve na Cetinju

Ime: 22. 09. 2019 Otac Igor Balaban; Opis: Proslavljena slava Vlaške crkve na Cetinju Tip: audio/mpeg

Najstarija bogomolja na Cetinju, Vlaška crkva, proslavila je svoju hramovnu slavu, Rođenje Presvete Bogorodice, Svetom liturgijom, litijom oko hrama i rezanjem slavskog kolača, u nedelju 22. septembra 2019. godine.

Svetu liturgiju povodom slave hrama, služili su cetinjski parosi, protojerej-stavrofor Gojko Perović i jerej Igor Balaban.

Za pjevnicom su pojali učenici drugog i četvrtog razreda Cetinjske bogoslovije.

Posle pročitanih odjeljaka iz Apostola i Jevanđelja, sabranom vjernom narodu, riječima pastirske besjede obratio se otac Igor, govoreći o prazniku i o Presvetoj Bogorodici i njenoj ulozi u domostroju spasenja roda ljudskog.

On je podsjetio da su sve crkve na Cetinju slave Rođenje Presvete Bogorodice kao svoju slavu, i Cetinjski manastir, Grobljanska crkva i Vlaška crkva.

Nakon liturgije, oko hrama je prošla slavska litija sa ikonanama i prekađeni su grobovi pored hrama.
Potom su sveštenici osveštali i prerezali slavski kolač.

Grobljanska crkva na Cetinju, svoju hramovnu slavu proslavila je juče, na sam praznik Rođenja Presvete Bogorodice, a liturgiju je služio arhijejerski namjesnik cetinjski protojerej-stavrofor Obren Jovanović, prisustvo vjernog naroda i uz pojanje učenika Cetinjske bogoslovije.

Aleksandar Vujović

Fotografije: Rajko Radinović, predsjednik Crkvene Opštine Cetinje i Nikola Lukić učenik trećeg razreda Cetinjske bogoslovije