Proslava

Proslavljena stogodišnjica oslobođenja Herceg Novog

Ime: 07.11.2018. PROSLAVLJEN VIJEK OSLOBODJENJA HERCEG NOVOG; Opis: Proslavljena stogodišnjica oslobođenja Herceg Novog Tip: audio/mpeg

U prepunoj dvorani “Park“ u Herceg Novom sinoć je proslavljena stogodišnjica oslobođenja ovog grada, kada su Novljani dočekali, kako je napisao Mirko Komnenović “ostvareni san …oslobođenu Boku“.

Skup je pozdravio arhijerejski namjesnik protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić a ispred Opštine potpredsjednica Danijela Đurović.

Novljanima i gostima iz Kotora, Grblja, Podgorice i drugih gradova prigodnu besjedu održao je istoričar dr Milan Gulić, saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i autor knjige „Bokelji na strani Srbije u Prvom svjetskom ratu“.

Proslava1Arhijerejski namjesnik za Boku, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić kazao je da je prije 100 godina svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin.

Potpredsjednica opštine Herceg Novi Danijela Đurović kazala je da danas, stotinu godina od završetka Velikog rata i proboja Solunskog fronta, imamo otvoren drugačiji, ali jednako važan front na njemu se borimo za istinu na pamćenje ko su nam bili preci, a šta su živjeli i ginuli, da bismo znali ko smo mi i u kom pravcu treba da idemo.

Proslava3Organizatori svečane akademije bile su nevladine organizacije „Srpski soko“, „Karađorđe“, „Matica Boke SPKD „Prosvjeta, Viteško društvo „Sveti Stefan i Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku

Akademiji je prisustvovao i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

U programu svečane akdemije su učestvovali horovi „Sveti Vasilije Ostroški“, Roždestvo“ i „Sveti Sava“, KUD „Ilija Kišić“, vokalni solista Dušan Tadić i Miloš Bogdanović. Program je vodila Dragana Vlaović.