Proslava

Прослављена стогодишњица ослобођења Херцег Новог

Име: 07.11.2018. PROSLAVLJEN VIJEK OSLOBODJENJA HERCEG NOVOG; Опис: Прослављена стогодишњица ослобођења Херцег Новог Тип: audio/mpeg

У препуној дворани “Парк“ у Херцег Новом синоћ је прослављена стогодишњица ослобођења овог града, када су Новљани дочекали, како је написао Мирко Комненовић “остварени сан …ослобођену Боку“.

Скуп је поздравио архијерејски намјесник протојереј ставрофор Момчило Кривокапић а испред Општине потпредсједница Данијела Ђуровић.

Новљанима и гостима из Котора, Грбља, Подгорице и других градова пригодну бесједу одржао је историчар др Милан Гулић, сарадник Института за савремену историју из Београда и аутор књиге „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“.

Proslava1Архијерејски намјесник за Боку, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић казао је да је прије 100 година сваки Бокељ од Дебелог бријега до Спича знао да није Црногорац, а сваки Црногорац је знао да је Србин.

Потпредсједница општине Херцег Нови Данијела Ђуровић казала је да данас, стотину година од завршетка Великог рата и пробоја Солунског фронта, имамо отворен другачији, али једнако важан фронт на њему се боримо за истину на памћење ко су нам били преци, а шта су живјели и гинули, да бисмо знали ко смо ми и у ком правцу треба да идемо.

Proslava3Организатори свечaне академије биле су невладине организације „Српски соко“, „Карађорђе“, „Матица Боке СПКД „Просвјета, Витешко друштво „Свети Стефан и Друштво за архиве и повјесницу херцегновску

Академији је присуствовао и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

У програму свечане акдемије су учествовали хорови „Свети Василије Острошки“, Рождество“ и „Свети Сава“, КУД „Илија Кишић“, вокални солиста Душан Тадић и Милош Богдановић. Програм је водила Драгана Влаовић.