Владика Атанасије у Херцеговини

Твоје од твојих – Владика Атанасије у Херцеговини

У оквиру дана годишњег помена и сјећања на блаженопочившег умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, у галерији Културног центра Требиње синоћ, 23. фебруара, је отворена изложба фотографија из живота Епископа Атанасија, под називом Твоје од твојих, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил Петровић. Овом приликом, поред аутора изложбе, обратио се и Епископ западноамерички Максим, као и градоначелник Града Требиња, господин Мирко Ћурић.

 

У оквиру дана годишњег помена и сјећања на блаженопочившег умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, у галерији Културног центра Требиње синоћ, 23. фебруара, отворена је изложба фотографија из живота Епископа Атанасија, под називом Твоје од твојих, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил (Петровић). Овом приликом, поред аутора изложбе, обратио се и Епископ западноамерички Максим, као и градоначелник Града Требиња, господин Мирко Ћурић.

Непосредно по отварању изложбе, у великој позоришној сали, приређен је први, од три планирана, разговора, током којег су саговорници игумана Данила житомислићког, као модератора, били: Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Епископ диселдорфски и њемачки Григорије, Епископ пакрачко-славонски Јован и игуман хиландарски Методије.

Владика Григорије: Упалио искру у камену, проузрокујући свјетлост

Његово преосвештенство Епископ диселдорфски и њемачки Григорије рекао је да је долазак Владике Атанасија у Херцеговину упалио искру у камену, проузрокујући свјетлост.Твоје од твојих – Владика Атанасије у Херцеговини

У току разговора о теми “Владика Атанасије у Херцеговини”, Владика Григорије је рекао да је Владика Атанасије већ био славан кад је дошао у Херцеговину, остварена личност и угледан духовник, монах, признат у свијету.

“У Херцеговину је дошао по мом дубоком увјерењу због тога што је жудио за мучеништвом. Он је и прије устоличења долазио у Херцеговину, као јеромонах тајно ноћу ишао од јаме до јаме, служио над њима. Која је свјетлост привукла Атанасија у Херцеговину? Није сунчева, него она која је сијала из тих јама безданица”, рекао је Владика Григорије.

Он је додао да је долазак Владике Атанасија у Херцеговину проузроковао то да се упалила искра у камену, проузрокујући да нешто грије и свијетли, иако је све около било страшно и непријатно.

“Владика Атанасије је имао по мени један циљ, да постане мученик и да се сједини са тим мученицима. Нико на том путу није могао да га заустави, омете, али је свако из неког непознатог разлога хтио да иде за њим, јер виде да иде ка свјетлости”, навео је Владика Григорије.

Митрополит Јоаникије: Понио крст свога народа

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, говорећи о службовању Владике Атанасија у Херцеговини, рекао је да је Владика дошао у најтеже вријеме у Херцеговину и понио крст свога народа.

“Наравно, није идеализовао свој народ, зато што га је волио, зато га је врло често и критиковао, али су сви осјетили да он то ради са великом љубављу, очинском, да не кажем мајчинском”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит је додао да је Владика Атанасије био јунак по карактеру, те да је спојио у својој личности и строгост, али и њежност, љубав и саосјећање, те да га је народ много волио.

Владика Јован: До краја времена Амфилохије и Атанасије ће се изображавати заједно

Владика пакрачко-славонски Јован рекао је да је Херцеговина прије Атанасија, односно Тврдош био сив, црн и мрачан, да је све било тешко у то вријеме, али да је кад је дошао Владика Атанасије сијала потпуно друга свјетлост.

“Он је дошао у Херцеговину да би ми сви видјели како изгледа епископ Цркве. То ће до краја времена да остане најважније. Он је дошао у Херцеговину и да буде заједно са Амфилохијем и данас и до краја времена. Као што се изображавају Петар и Павле, до краја времена ће се Амфилохије и Атанасије изображавати заједно”, рекао је Владика Јован.

Игуман хиландарски Методије: Имао велику љубав према Светој Гори и Светогорцима 

Игуман хиландарски Методије присјетио се долазака Владике Атанасија у манастир Хиландар, рекавши да је он имао велику љубав према Светој Гори и Светогорцима, као и они према њему, те да је увијек имао времена да саслуша све проблеме и да помогне у организацији манастирског живота.

Самом разговору, током којег су исказана свједочанства и сјећања на Владику Атанасија на простору Херцеговине, претходило је поздравно обраћање Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, уз приказивање видео записа, у којима су о Епископу Атанасију говорили Митрополит тверски и кашински Амвросије (Ермаков) и Аристотел Папаниколау, професор теологије на Универзитету Фордам.

Изложба фотографија из живота Епископа Атанасија: Твоје од твојих

На отварању изложбе фотографија, аутор јеромонах Теофил је рекао да саме фотографије на којима је Владика Атанасије говоре довољно о лику и дјелу блаженопочившег епископа, који је оставио неизбрисив печат у Херцеговини.

Он је истакао да изложбу чине црно-бијеле фотографије на којима је приказан живот Атанасија до избора за владику, затим фотографије током његовог устоличења у Банату и Херцеговини до фотографија које су веома разноврсне и представљају свакодневни живот Владике Атанасија након хиротоније у Требињу.

“Ово је само мали дио фотографија о нашем Владици и било је веома тешко изабрати које ће се фотографије приказати јавности, јер је Владика био пребогата духовна и ризница сваког другог живота”, навео је јеромонах Теофил, који је са Владиком Атансијем провео и његове посљедње дане овоземаљског живота.

Владика Максим је истакао да је фотографија, не пренебрегавајући естетски карактер, за Владику Атанасија остала у бити документарни феномен и да она није замењивала икону:

“Ликови на иконама нису само фотографије, нису портрети. Имате данас случајева – Свети Нектарије, рецимо, који је умро 1920.г. и постоје његове слике, међутим – ипак се ради и икона његова. Јер на слици је још непреображен, а на икони се већ пројављује вечни лик његов онакав какав ће остати на сву вечност. Владика Атанасије је надилазећи имитацију објективне природности и онај аналитички, хладан и фотографски приступ водио ка екстатичном, љубавном приступу тајни света који нас окружује, у једно екстатично учешће у лепоти Божије творевине и Његових икона на земљи. Верујем да и фотографије  на овој изложби показују ту димензију и надам се да ће је њени посматрачи и препознати као такву.”

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је Владика Атанасије био један од најискренијих и најоданијих пастира српског народа и Херцеговине, па је било сасвим природно што се овдашњи народ саживио са владиком.

“Народ Требиња и Херцеговине захвалан му је на свакој молитви, милој и благој ријечи, али и на сваком прекору, знајући да је Владика заживота све чинио у најбољој намјери за добробит и духовно благостање нашег народа и заједнице, а посебно дјеце, његове ‘мутаве војске’”, казао је Ћурић.

Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.

Вечерас: “Владика Атанасије и Косово и Метохија”

У оквиру дана годишњег помена и сјећања на блаженопочившег Владику Атанасија, вечерас 24. фебруара, у позоришној сала Културног центра Требиње на тему: Владика Атанасије и Косово и Метохија, говориће: игуман дечански Сава, протојереј-ставрофор Радивоје Панић, проф. Др Милош Ковић и мр Живојин Ракочевић. Модератор је Андреј Јефтић.

ПРЕНОС УЖИВО биће омогућен на You Tube каналу Епархије захумско-херцеговачке и приморске, захваљујући техничкој подршци Херцег телевизије, а путем сљедећег линка.

Извор: ЗХиП и Срна

Приредила: Весна Девић