Marko Kalanj Mojdež

Arhimandrit Marko Kalanj

Proslavljena zavjetna slava u selu Mojdež

Ime: 05.08.2018 o.Marko Kalanj Mojdez; Opis: Proslavljena zavjetna slava u selu Mojdež Tip: audio/mpeg

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskom kolača i svečanom litijom proslavljenja je jutros u crkvi Svete Nedjelje zavjetna slava sela Mojdež, kod Herceg Novog.

Po ustaljenoj praksi, slava se proslavlja uvijek u prvu nedjelju po Ilindanu.

Liturgijom je načalstvovao arhimandrit Marko Kalanj uz sasluženje paroha, protojereja Vladana Pantelića i učešće vjernog naroda.

Liturgijskom besjedom nakon pročitanog Svetog Jevanđelja sabranima se obratio otac Marko Kalanj, podsjećajući na to da je duša besmrtna i kao takva pretežnija od tijela.

„Svi ljudi u svim vremenima i svim sistemima nekako se odjeljuju i podjeljuju za Carstvo Nebesko i carstvo zemaljsko, ali čini mi se da ovo zemaljsko privlači malo više, više mu se pridaje važnosti bez svijesti da to carstvo brzo prolazi i da čovjek onako kako je postao od zemlje, kako ga je Bog stvorio tako i odlazi sa ovoga svijeta, u zemlju odakle je i postao. Ali, duša čovjekova i duh koji mu je Bog darovao, kada ga je stvarao i kada je nastao na ovome svijetu, ona ide na vječno sudilište i sud Božiji. Zato treba više da vodimo računa o duši svojoj, jer ona je vječna a tijelo je prolazno”, kazao je otac Marko.

Na kraju Svete Liturgije prelomljen je slavski kolač a potom je hram ophodila svečana litija.

Sabranje je nastavljeno uz trpezu ljubavi, gdje se po običaju sela na ovaj dan služi jednostavna trpeza koju čine sir i hleb.