Otac Dalibor Milakovic

Прота Далибор Милаковић: Свети Сава позива на саборност и јединство

Име: 27.01.2022-besjeda oca Dalibora milakovica-Savindan; Опис: "27.01.2022-besjeda oca Dalibora milakovica-Savindan". Тип: audio/mpeg

На Савиндан 27. јануара 2022. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић уз саслужење протојереја: Миладина Кнежевића, Предрага Шћепановића, Бранка Вујачића, јереја: Павла Божовића и Велимира Бугарина, као и протођакона Владимира Јарамаза.

Током Свете литургије сабранима се обратио началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

,,Дјело Светог Саве бива све славније и дивније како вријеме пролази, како се вјекови нижу, баш као и код великих пророка и апостола, светитеља. Дивно је и величанствено његово дјело. Осам вјекова је прошло, а Свети Сава баш као и Христос, непрестано се распиње, страда, жртвује, али и васкрсава за нас, за наш српски род и народ”, нагласио је у уводном дијелу пастирског обраћања прота Далибор.

Он је такође подсјетио и на то да је Свети Сава наш народ превео из паганства у истинско богопознање, указавши нам на пут који води у живот вјечни:

,,Свети Сава је све нас из паганства превео у Небески и вјечни живот поставивши тако нама највиши циљ, највећи домет указавши нам и показавши својим животом који је пут који води у живот вјечни. Тај пут којим је он ходио и којим ми ходимо је тежак, пун трња и поплочан разним искушењима. Колико је само за ових осам вјекова наш народ претрпио искушења, страдања, распињања!?  А Свети Сава је заједно са нама страдао, распињући се, са нама је и у добру и у злу.

”Прота Далибор је указао на чињеницу да је пут Светога Саве пут саборности и јединства:

,,Јер нас он сам позива на саборност и на заједништво, што значи да волимо једни друге, да праштамо једни другима. На то нас призива и Васкрсли Христос управо преко Светога Саве. Ако заиста такви будемо, пуни љубави и разумијевања, праштања онда ћемо бити и вјерна дјеца Светом Сави и Светосавци.

Међу нама треба да нестану подјеле, јер подјеле нису по Божијем, оне су људске. А Бог нас јасно позива на заједништво када каже да у лице брата нашег, ми у ствари видимо Бога нашег. Небеско је оно изнад и заувијек, а оно што је земаљско је трулежно, пропадљиво, пролазно. Такве су и подјеле, свађе, мржња, оне остају у пропадљивости и неће наслиједити вјечност”, закључио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић