Прота Милета Кљајевић

Прота Милета Кљајевић: Срећна Нова година !

На дан када наша Света Црква прославља Обрезање Господње као и спомен Св. Василија Великог, служена је Света литургија у подгоричком храму Светог Георгија.

Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење старешине цркве, протојереја Мирчете Шљиванчанина.

На литургијске возгласе, за певницом одговарао је ђакон Лука Павићевић и студент Богословског факултета, Немања Кљајевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић који је указао да поред радосног Божићног поздрава уобичајено је да се на данашњи дан поздрављамо, несвакидашњим поздравом – срећна Нова година ! – у коме се испољава жеља за добрим здрављем, дугим животом и успехом у наступајућој календарској 2022.г.

,, Стари Грци сматрали су да је срећа у лијепом и у љепоти – зато су подизали велелепне храмове и градили кипове од најскупоценијег материјала а њихови пјесници опјевавали су сјај и љепоту тих,  рукотворина људских. Док су Стари Римљани говорили да је срећа у власти, сили и моћи; па само задовољише тијело али њихова душа оста пуста и празна. !“ – указао је прота.

Отац је затим додао да се у новије доба тражи срећа у знању и науци.

,, Истина је да је успјех науке велики; да је открила многе тајне природе и ова открића ставила у службу – човјеку; али ни наука сама по себи не може начинити човјека срећним. !“ – нагласио је прота у својој беседи, казујући нам да није довољно само знати, шта је добро и корисно за човека – већ, шта је опште добро и како чинити добро и живети по принципима апсолутнога добра; јер данашњи човек, како је указао, тражи срећу у богатству које обезбеђује удобан и раскошан живот.

,, Узалуд је тражити срећу, тамо где је нема, а као примјер може да нам послужи премудри Соломон који је најприје покушао да нађе срећу у власти и части – и није је нашао. Затим је потражио у богатству и само је узалуд тражио. Најзад се окренуо светској мудрости али гле, и ту је није нашао. У разочарењу изрекао је мудру изреку: ,, гле, бејаше све таштина и мука духу и нема користи под Сунцем.“

Дакле, срећа је у Христу Господу и у Његовом Светом Јеванђељу – подвукао је отац, поручивши да нам Господ говори :,, Свако добро је у мени, богатства ли хоћеш – у мени је, Ја сам Пут, Истина и Живот. У Мени је све !“

На крају свога обраћања, прота Кљајевић честитао је срећну славу данашњим свечарима који славе Св. Василија Великог као своју крсну славу, као и срећну Нову годину – пожелевши да нам буде родна, плодна и од Бога благословена и берићетна.

Након примања Свете Тајне причешћа, свештенослужитељи овог светог храма, приступили су благосиљању и ломљењу славских колача, данашњим славарима.

Затим су прочитане молитве благодарности за почетак Нове године благодати Господње.

Том приликом, началствујући свештенослужитељ је још једном пожелео сретну и Богом благословену, берићетну, родну, плодну и од Господа благословену Нову годину; да нам у њој Господ услиши  молитве и жеље, из срца, из душе принешене – јер само такве молитве Господ прима. Прота је такође пожелио да нас Св. Василије Велики, благослови, све нас и наше домове – пожелевши још једном, срећну славу славарима – да славе на многаја и благаја љета, у здрављу и весељу са свима својима, све боље и боље уз радосни поздрав: Срећна Нова година !“

Након беседе началствујућег свештенослужитеља, заједничарење је настављено у Светогеоргијевском Дому, црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото: М. Матковић

IMG_0053IMG_0056IMG_00057IMG_0069IMG_20220114_100930