Prota Mileta Kljajević

Prota Mileta Kljajević: Srećna Nova godina !

Na dan kada naša Sveta Crkva proslavlja Obrezanje Gospodnje kao i spomen Sv. Vasilija Velikog, služena je Sveta liturgija u podgoričkom hramu Svetog Georgija.

Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej – stavrofor Mileta Kljajević uz sasluženje starešine crkve, protojereja Mirčete Šljivančanina.

Na liturgijske vozglase, za pevnicom odgovarao je đakon Luka Pavićević i student Bogoslovskog fakulteta, Nemanja Kljajević.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima se obratio, načalstvujući sveštenoslužitelj, prota Mileta Kljajević koji je ukazao da pored radosnog Božićnog pozdrava uobičajeno je da se na današnji dan pozdravljamo, nesvakidašnjim pozdravom – srećna Nova godina ! – u kome se ispoljava želja za dobrim zdravljem, dugim životom i uspehom u nastupajućoj kalendarskoj 2022.g.

,, Stari Grci smatrali su da je sreća u lijepom i u ljepoti – zato su podizali velelepne hramove i gradili kipove od najskupocenijeg materijala a njihovi pjesnici opjevavali su sjaj i ljepotu tih,  rukotvorina ljudskih. Dok su Stari Rimljani govorili da je sreća u vlasti, sili i moći; pa samo zadovoljiše tijelo ali njihova duša osta pusta i prazna. !“ – ukazao je prota.

Otac je zatim dodao da se u novije doba traži sreća u znanju i nauci.

,, Istina je da je uspjeh nauke veliki; da je otkrila mnoge tajne prirode i ova otkrića stavila u službu – čovjeku; ali ni nauka sama po sebi ne može načiniti čovjeka srećnim. !“ – naglasio je prota u svojoj besedi, kazujući nam da nije dovoljno samo znati, šta je dobro i korisno za čoveka – već, šta je opšte dobro i kako činiti dobro i živeti po principima apsolutnoga dobra; jer današnji čovek, kako je ukazao, traži sreću u bogatstvu koje obezbeđuje udoban i raskošan život.

,, Uzalud je tražiti sreću, tamo gde je nema, a kao primjer može da nam posluži premudri Solomon koji je najprije pokušao da nađe sreću u vlasti i časti – i nije je našao. Zatim je potražio u bogatstvu i samo je uzalud tražio. Najzad se okrenuo svetskoj mudrosti ali gle, i tu je nije našao. U razočarenju izrekao je mudru izreku: ,, gle, bejaše sve taština i muka duhu i nema koristi pod Suncem.“

Dakle, sreća je u Hristu Gospodu i u Njegovom Svetom Jevanđelju – podvukao je otac, poručivši da nam Gospod govori :,, Svako dobro je u meni, bogatstva li hoćeš – u meni je, Ja sam Put, Istina i Život. U Meni je sve !“

Na kraju svoga obraćanja, prota Kljajević čestitao je srećnu slavu današnjim svečarima koji slave Sv. Vasilija Velikog kao svoju krsnu slavu, kao i srećnu Novu godinu – poželevši da nam bude rodna, plodna i od Boga blagoslovena i berićetna.

Nakon primanja Svete Tajne pričešća, sveštenoslužitelji ovog svetog hrama, pristupili su blagosiljanju i lomljenju slavskih kolača, današnjim slavarima.

Zatim su pročitane molitve blagodarnosti za početak Nove godine blagodati Gospodnje.

Tom prilikom, načalstvujući sveštenoslužitelj je još jednom poželeo sretnu i Bogom blagoslovenu, berićetnu, rodnu, plodnu i od Gospoda blagoslovenu Novu godinu; da nam u njoj Gospod usliši  molitve i želje, iz srca, iz duše prinešene – jer samo takve molitve Gospod prima. Prota je takođe poželio da nas Sv. Vasilije Veliki, blagoslovi, sve nas i naše domove – poželevši još jednom, srećnu slavu slavarima – da slave na mnogaja i blagaja ljeta, u zdravlju i veselju sa svima svojima, sve bolje i bolje uz radosni pozdrav: Srećna Nova godina !“

Nakon besede načalstvujućeg sveštenoslužitelja, zajedničarenje je nastavljeno u Svetogeorgijevskom Domu, crkvene opštine podgoričke.

Elza Bibić

Foto: M. Matković

IMG_0053IMG_0056IMG_00057IMG_0069IMG_20220114_100930