O. Mirceta Sljivancanin

Protojerej Mirčeta Šljivančanin: Crkva živi ljubavlju, zato nema sile koja je može nadvladati

Ime: 09 04 2019 O Mirceta; Opis: Crkva živi ljubavlju, zato nema sile koja je može nadvladati Tip: audio/mpeg

I ove, sedme nedelje po prazniku Vaksrsenja Gospodnjeg, vjerni narod je učestvujući u Svetoj Liturgiji ispunio Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.

Liturgijsko slavlje predvodio je protojerej Mirčeta Šljivančanin uz sasluženje starešine ovog hrama protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića, protojereja-stavrofora Dalibora Milakovića kao i protojereja Miladina Kneževića. Na svešteničke molitve i prozbe odgovarao je hor Svetog apostola Marka iz Podgorice uz učešće mješovite pjevnice podgoričkog Sabornog hrama.

Besjedeći uoči svetog pričešća protojerej Mirčeta Šljivančanin objasnio je značaj i sadržinu današnjeg praznika – otaca Prvog vaseljenskog sabora. „Ovaj praznik nas utvrđuje u istini da je Crkva Božija nepobjediva i da nema sile zemaljske koja može nadvladati silu Božiju“ istakao je protojerej Šljivančanin dodavši da nas oci, autori Simvola vjere, nadahnjuju da ostanemo na putu istine.

„Onaj ko živi istinom je nepobjediv jer istina neće nikada prestati i nestati“ naglasio je otac Mirčeta rekavši da su svjedoci te istine su svjetitelji Božiji i oci Crkve koji postoje i danas. On je naglasio da nijedno vrijeme u istoriji nije lišeno takvih svjedoka i podsjetio da su i današnji hrišćani pozvani da hode putevima otaca.

Protojerej Šljivančanin je takođe rekao da je put Boga živoga – put ljubavi. „Svaki čovjek se najprije bori da bude na tom, istinitom putu, na Božijem putu i da bi ostao na tom putu treba da živi ljubavlju.“ rekao je otac Mirčeta naročito naglasivši da je ljubav ta koja je neuništiva, a da je takva zato što je Božije svojstvo, zato što je ljubav Božanska.

Otac je istakao da našu zemljasku državu volimo i poštujemo ali da je kao hrišćani ne možemo obogotvoravati. „Naša istinska dražva je višnji Jerusalim i za tu se državu mi borimo.“ rekao je otac Mirčeta. On je dodao da Crkva Božija nije ni protiv koga, da ne prezire nikoga, da ne odbacuje nikoga. „Crkva je za ljubav, mir i slogu“ zaključio je protojerej Mirčeta Šljivančani pozvavši sve vjernike na veliki trojičindanski Sabor u našem Sabornom hramu.