Jeleosvećenje 11

Otac Predrag Šćepanović

Protojerej Predrag Šćepanović na kraju Svetog jeleosvećenja govorio o lažnom i istinskom iscjeljenjeu

U ponedjeljak 25. juna 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sveštenstvo ovog hrama služili su Svetu Tajnu Jeleosvećenja.

Jeleosvećenje 2Jeleosvećenje ili osveštanje ulja jeste sveta tajna u kojoj se hrišćaninu, pomazivanjem izvjesnih delova tijela osvećenim jelejem (uljem), nevidljivo daje blagodat Božja, koja iscjeljuje duševne nemoći — grijehe, a ponekad i tjelesne bolesti.

Ova sveta tajna vodi porijeklo od samog Spasitelja, jer su Njegovi učenici, po Njegovoj zapovjesti, „mazali uljem mnoge bolesnike i iscjeljivali ih”.

Crkva je upotrebljavala ovu svetu tajnu od najranijih vremena. To se vidi iz riječi svetog apostola Jakova koji kaže: “Boluje li ko među vama, neka dozove starješine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim, i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vjere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je grijehe učinio, oprostiće mu se.”

Tokom savršavanja tajne jeleosvećenja čita se jedan kanon, pjeva se više tropara različitim svetima i potom se čita sedam odjeljaka iz Apostola i iz Jevanđelja. Zatim slijedi čitanje sedam molitvi. Poslije svakog Jevanđelja sveštenici pomazuju vjerni narod jelejem. Ovu svetu tajnu obično vrši sedam sveštenika, a u nedostatku, onda služe tri, a u slučaju potrebe i jedan može služiti.

JeleosvećenjeOvom činu prisustvovao je veliki broj vjernog naroda Božijeg.

Po pročitanom sedmom Jevanđelju, sabranom narodu obratio se protojerej Predrag Šćepanović.

Otac Predrag je između ostalog istakao značaj i suštinu ove Svete Tajne, naglasivši da ona u praksi ima za cilj prije svega ozdravljenje duše, a potom i tijela.

Takođe, otac Predrag se u svom pastirskom obraćanju osvrnuo i na lažnje iscjelitelje koji se često kriju iza blagoslova Crkve, iza ikona svetitelja obmanjujući na taj način i sebe i druge.