Protojerej Predrag Šćepanović

Protojerej Predrag Šćepanović: Podjele su nas skupo koštale i bile su krvave, daj Bože da djeca krenu putem pomirenja!

Ime: 12.07.2021 besjeda o.Predrag; Opis: Protojerej Predrag Šćepanović Tip: audio/mpeg

Na praznik kada naša Sveta Crkva proslavlja Svete apostole Petra i Pavla, 12. jula 2021. godine, na Petrovdan, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, odslužena je Sveta Liturgija kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Milun Femić, uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama: protojereja-stavrofora: Dragana Mitrovića i Dalibora Milakovića, protojereja: Miladina Kneževića, Predraga Šćepapovića, Mirčete Šljivanččanina kao i protođakona Vladimira Jaramaza.

Tokom Svete Liturgije, pastirskom prazničnom besjedom obratio se protojerej Predrag Šćepanović.

U početnom dijelu svog pastirskog obraćanja, prota Predrag je kazao da nam praznik prvovrhovnih apostola Petra i Pavla svjedoče da je vjera svjetlost:

,,Petropavlov dan nam pokazuje i svjedoči da je naša vjera svjetlost i da u tami ovog svijeta, svijetli Hristova nauka”.

,,Petar se u jednom trenutku odrekao Hrista, ali, Gospod je vaspostavio njegovo apostolstvo i nakon toga Petar je postao vatreni propovjednik Hrista vaskrsloga”. – podsjetio je on.

Prota Predrag je takođe podsjetio i na životopis Svetog apostola Pavla:

,,Apostol Pavle je apostol narodâ koji je iz jevrejske revnosti mislio da goneći hrišćane čini službu Bogu. Ali, nakon što ga je Gospod oslijepio u pustinji on je postao vjerni apostol Božiji koji je neumorno propovijedao Hrista, koji je na svojim apostolskim putovanjima obratio hiljade i hiljade duša.”

On se osvrnuo i na misiju Svetog apostola Pavla koji je apostolski propovjedao Hrista i na našim prostorima, što je za rezultat ima i mnoštvo svetinja podignutih u čast prvovrhovnih apostola:

,,Sveti apostol Pavle je dolazio i do naših krajeva: u okolini Trebinja nalazi se Pavlova pećina, takođe je tu i manastir Petro-Pavlov ć, zatim je tu i crkva u Bijelom Polju posvećena Svetim prvovrhovnim apostolima Petru i Pavlu u kojoj je knez Humski Miroslav napisao čuveno Miroslavljevo Jevanđelje koje je UNESCO unio među sto dvadeset najvećih čuda svjetske civilizacije i kulture. U Rasu se nalazi Petrova crkva iz IX vijeka, što je najstarija aktivna crkva u našoj crkvi”.

U daljem obraćanju prota Predrag je naveo i svjedočanstvo nekadašnjeg ministra u Vladi Crne Gore dr Andrije Jovićevića, a tiče se drevnog crkvišta Hrama posvećenog apostolima Petru i Pavlu u blizini Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici:

,,Andrija Jovićević piše da se na ovom groblju pored male crkve uz Saborni hram Vaskrsenja Hristovog se nalazi crkva posvećena prvovrhovnim apostolima Petru i Pavlu. Nadamo se da će se pronaći i da će biti obnovljena”.

U drugom dijelu pastirskog slova, prota Predrag je akcentovao da primjer, život i djelovanje svetih apostola Petra i Pavla nam poručuju da su na ovom svijetu najvažniji ljubav i pokajanje, navodeći primjer protojereja-stavrofora Miluna Femića koji je u najteža vremena svjedočio takvim primjerom u najteža vremena:

,,Sveti apostoli Petar i Pavle nam poručuju da su najvažniji na ovom svijetu ljubav i pokajanje. Oni su nam dodali vatru, baš kao što su i nama mlađim sveštenicima oni stariji dodavali vatru. Jedan od takvih je i naš otac Milun Femić koji je načalstvovao današnjom Liturgijom a koji je u svešteničkoj službi pedest dvije godine. On je nama mlađima dodao vatru vjere Hristove onda kada su ludi vjetrovi duvali na ovom kamenu krvavom i oltaru pravom, onda kada se mislilo da će vjera pravoslavna biti ugašena”.

Naposlijetku, protojerej Predrag Šćepanović je podsjetio sve prisutne i na događaje iz prošlog vijeka, kada je izdajnik Sekula Drljević na ovaj dan proglasio nezavisnu Crnu Goru pod fašističkom Italijom, što je i rezultiralo opštenarodnim ustankom 13. jula:

,,Na današnji dan prije osamdeset godina izdajnik Sekula Drljević proglasio je nezavisnu Crnu Goru pod fašističkom Italijom. Njegovo djelo je najveća sramota crnogorskom oružju i časti i buknula je sva Crna Gora, od Virpazara, preko Košćela, Čeva, Komana i svih djelova Crne Gore. Buknuo je Trinaestojulksi ustanak koji je bio ustanak protiv dvanaestog jula i Sekule Drljevića”.

Prota Predrag je ukazao na činjenicu da je žrtva za slobodu bila bez podjela, budući da su svi oni koji su ustali u odbranu slobode bili jedno i zajedno:

,,Neka je slava i hvala i jednima i drugima. Neka je slava i hvala Jakovu Kusovcu i Božu Ljumoviću i Arsu Jovanoviću i Baju Stanišiću i Pavlu Đurišiću i Ivanu Milutinoviću. Svi su oni bili jedno i zajedno. Tada nije bilo četnika i partizana i neka bi Bog dao da njihova žrtva koju su dali za slobodu nikada ne bude zaboravljena i neka ona bude zalog pokajanja i izmirenja”.

,,Partizan je onaj koji je bio u partizanima od 1941. do ’45., a četnik je onaj koji je bio u četnicima od 1941. do ’45., a čini mi se da ima onih ljudi koji od 1945. godine samo žive na tim podjelama. Dosta su nas skupo koštale i bile su krvave! Daj Bože da ova mlada generacija, da djeca krenu putem pomirenja, putem praštanja, pokajanja, kako su to radili i apostoli Petar i Pavle”. – poručio je protojerej Predrag Šćepanović.