otac-boris-brajovic

Протојереј-ставрофор др Борис Брајовић: Технологија у секуларизму није више средство него начин бивствовања

Име: 19.10.2018. o.Boris Brajovic; Опис: Технологија у секуларизму није више средство него начин бивствовања Тип: audio/mpeg

Повод научног симпозијума „Филозофија и слобода” била је двогодишњица смрти Симе Елаковића, српског филозофа, професора на Филозофском факултету Универзитета у Београду, родом из Херцеговине.

Елаковић је био дугогодишњи професор на предмету Немачка класична филозофија и шеф Катедре за историју филозофије, као и председник Српског филозофског друштва.

Учесници симпозијума су били еминетни филозофи из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а током симпозијума одржана је и промоција зборника радова – споменице, својеврсног омажа Елаковићу, за који су текстове приложили бројни аутори из друштвено-хуманистичких наука.

Техника се појављује у секуларизму као једна нова сила која више није средство бивствовања, већ сам начин тог бивствовања, према којем су сви хоризонти секуларизма широм отворени. Техника се од античког појма технеразликује управо по томе што је телеолошки неодређена, она нема свој телос, него се исцрпљује у самом чину стварања.

Техника је антисоцијална јер она нема план и циљ, те јој преостаје једино каузалност која се мeханички спроводи; она је отворена само према неодређеним неограниченостима свога раста и везама које су аперсоналне. Ослобађање од такве технике не само што може да нас уведе у једну нову „укорењеност” о којој говори Хајдегер, већ и да спаси оно изгубљено, сматра Борис Брајовић.