otac-boris-brajovic

Protojerej-stavrofor dr Boris Brajović: Tehnologija u sekularizmu nije više sredstvo nego način bivstvovanja

Ime: 19.10.2018. o.Boris Brajovic; Opis: Tehnologija u sekularizmu nije više sredstvo nego način bivstvovanja Tip: audio/mpeg

Povod naučnog simpozijuma „Filozofija i sloboda“ bila je dvogodišnjica smrti Sime Elakovića, srpskog filozofa, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, rodom iz Hercegovine.

Elaković je bio dugogodišnji profesor na predmetu Nemačka klasična filozofija i šef Katedre za istoriju filozofije, kao i predsednik Srpskog filozofskog društva.

Učesnici simpozijuma su bili eminetni filozofi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a tokom simpozijuma održana je i promocija zbornika radova – spomenice, svojevrsnog omaža Elakoviću, za koji su tekstove priložili brojni autori iz društveno-humanističkih nauka.

Tehnika se pojavljuje u sekularizmu kao jedna nova sila koja više nije sredstvo bivstvovanja, već sam način tog bivstvovanja, prema kojem su svi horizonti sekularizma širom otvoreni. Tehnika se od antičkog pojma tehnerazlikuje upravo po tome što je teleološki neodređena, ona nema svoj telos, nego se iscrpljuje u samom činu stvaranja.

Tehnika je antisocijalna jer ona nema plan i cilj, te joj preostaje jedino kauzalnost koja se mehanički sprovodi; ona je otvorena samo prema neodređenim neograničenostima svoga rasta i vezama koje su apersonalne. Oslobađanje od takve tehnike ne samo što može da nas uvede u jednu novu „ukorenjenost“ o kojoj govori Hajdeger, već i da spasi ono izgubljeno, smatra Boris Brajović.