Pasijane 3

Прва годишњица прослављења Свете Босиљке Пасјанске. Литургију служили Епископи Теодосије и Кирило

Име: 27.10.2018 LITURGIJA U SPOMEN SVETE MUCENICE BOSILJKE PASJANKE; Опис: Прва годишњица прослављења Свете Босиљке Пасјанске Тип: audio/mpeg

Прва годишњица прослављења Свете Босиљке Пасјанске

Литургију служили Епископи Теодосије и Кирило

 

Епархија рашко-призренска низом активности обележава прву годишњицу прослављења Свете Босиљке Пасјанске.

PasijaneТим поводом Преосвећена господа Епископи рашко-призренски Теодосије и буеносајрески и јужно-централноамерички  Кирило служили су 26. октобра 2018. године свету архијерејску Литургију у цркви Преображења Господњег.

Обраћајући се окупљеном народу, Његово Преосвештенство Епископ г. Теодосије у надахнутој беседи се запитао: „Да ли може још неки град, а камо ли село, да се удостоји овако великог благослова – да из вашег рода поникне овакав дивни цвет мучеништва, наша Босиљка, која се ни по чему није разликовала од нас. Гледајући ову децу, ове девојчице овде сабране, у свима њима видим Босиљку, која је пре око 150 година живела у овом селу, али која је од Бога позвана и предодређена да буде Његова невеста“.

Pasijane 2Верном народу беседио је и Његово Преосвештенство Епископ г. Кирило, подсјетивши на јеванђелске речи да оно што је мало пред светом и оно што је слабо пред светом – то изабира Бог да посрами оно што је јако, да посрами гордост овог света.

Након свете архијерејске Литургије, којој је поред верног народа присуствовао и пуковник Ник Дучић, командант војне базе Бондстил, уследио је богат културно-уметнички програм на коме су наступали играчи Културно-уметничког друштва Пасјанка. Кристина Ђорђевић из Пасјана отпевала је дирљиву песму Џам Стојанке„, која као да описује житије Свете мученице Босиљке.

На тонском запису духовне трибине благодаримо новинару и књижевнику г. Живојину Ракочевићу директору Дома културе Грачаница.