Mitropolit

“Pu, spas za sve nas“ u kripti Sabornog hrama u Podgorici

Ime: 23.12.2018 Mitropolit Pu, spas za sve nas; Opis: "23.12.2018_Mitropolit_Pu, spas za sve nas". Tip: audio/mpeg

U subotu, 22. decembra u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odigrana je premijerno monodrama ,,Pu, spas za sve nas“ mlade glumice Jelene Puzić.

Pu Spas Za Sve Nas

Na kraju programa, sabranima se obratio Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Mitropolit je naglasio da je Crkva uradila mnogo da od zaborava sačuva lik i djelo Diane Budisavljević, navodeći da je na njegov predlog i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja uručen orden Svetoga Save bliskom potomku – unuku Diane Budisavljević koji živi u Južnoj Americi, tačnije Sao Paolu u Brazilu.

Mitropolit Amfilohije je takođe podsjetio i na samo osnivanje Mješovite komisije prije par godina, koja je formirana na predlog Pape Franje, a imala je za zadatak da otvori diskusiju i postigne konsenzus povodom inicijative Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da kanonizuje spornu istorijsku ličnost nadbuskupa Alojzija Stepinca koji se okrivljuje za teške i svirepe zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Naime, direktni predlog Mitropolita Amfilohija tokom tih sastanaka Mješovite komisije, jeste bio da od svih ličnosti XX vijeka koje bi trebalo da se kanonizuju – to upravo najviše zaslužuje Diana Budisavljević. On je podsjetio da taj predlog i dalje važi, budući da se po tom pitanju, ništa konkretno još uvijek nije desilo.

Njegovo Visokopreosveštenstvo je na samom kraju svog obraćanja toplo zablagodario mladoj glumici Jeleni Puzić.