Mitropolit

“Пу, спас за све нас“ у крипти Саборног храма у Подгорици

Име: 23.12.2018 Mitropolit Pu, spas za sve nas; Опис: "23.12.2018_Mitropolit_Pu, spas za sve nas". Тип: audio/mpeg

У суботу, 22. децембра у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одиграна је премијерно монодрама ,,Пу, спас за све нас“ младе глумице Јелене Пузић.

Pu Spas Za Sve Nas

На крају програма, сабранима се обратио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Митрополит је нагласио да је Црква урадила много да од заборава сачува лик и дјело Диане Будисављевић, наводећи да је на његов предлог и благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја уручен орден Светога Саве блиском потомку – унуку Диане Будисављевић који живи у Јужној Америци, тачније Сао Паолу у Бразилу.

Митрополит Амфилохије је такође подсјетио и на само оснивање Мјешовите комисије прије пар година, која је формирана на предлог Папе Фрање, а имала је за задатак да отвори дискусију и постигне консензус поводом иницијативе Римокатоличке цркве у Хрватској да канонизује спорну историјску личност надбускупа Алојзија Степинца који се окривљује за тешке и свирепе злочине над Србима у Другом свјетском рату. Наиме, директни предлог Митрополита Амфилохија током тих састанака Мјешовите комисије, јесте био да од свих личности XX вијека које би требало да се канонизују – то управо највише заслужује Диана Будисављевић. Он је подсјетио да тај предлог и даље важи, будући да се по том питању, ништа конкретно још увијек није десило.

Његово Високопреосвештенство је на самом крају свог обраћања топло заблагодарио младој глумици Јелени Пузић.