Jovan Markus

Publicista Jovan Markuš

Publicista Jovan Markuš: Govorim samo o onome o čemu pouzdano znam

Ime: 15.12.2020 Razgovor Jovan Markus; Opis: Govorim samo o onome o čemu pouzdano znam Tip: audio/mpeg

Publicista Jovan Markuš govorio je u Jutarnjem programu radija „Svetigora“ na temu događaja vezanih za pokušaj otimanja Vlaške crkve na Cetinju, od strane pristalica takozvane CPC događaju koji je na neki način obilježio Božićni post 2000. godine, ali i mnoge godine nakon toga.

On kaže da ako nekome treba odati priznanje, danas poslije dvadeset godina od dramatičnih događaja i pokušaja skrnavljenja Vlaške crkve na Cetnju, onda je to protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Otac Radomir
Otac Radomir Nikčević-Snimio Z. Ćirić

On je smatrajući se odgovornim za zaštitu pravoslavnih svetinja na Cetinju, budući da je ustvari tada bio paroh cetinjski, on se odlučio na ovaj vrlo riskantan korak stavljajući na kocku svoj život, poput svojih predaka, pošto je on što bi mi rekli iz jedne dobre i junačke kuće.

A ustvari zašto je on to uradio? Uradio je zato što su u to vrijeme bili učestali i više puta ponovljeni napadi te grupe nasilnika, koji su djelovali „na daljinski“ znate, valjda kako im ovi iz Udbe to narede.

On je tog dana se zatvorio u Vlašku crkvu i jednostavno je rekao moja glava i ovaj hram idu zajedno.

Tu veče upravo kad se zatvorio je pokušan napad na Vlašku crkvu, ali je tadašnji protojerej uspio da odbrani svetinju i normalno, počelo je sveštenstvo, monaštvo i vjernici da se okupljaju oko Vlaške crkve“, kazao je Markuš, dodajući da o ovim događajima postoji ogromna dokumentacija i da je samo u to vrijeme, u izdanju časopisa „Svetigora“ izašlo deset brojeva sa sačuvanim podacima o svemu što se tada dešavalo.