Ranko Gojkovic

Publicista Ranko Gojković o svojoj knjizi “Od sumraka do Vaskrsenja Lovćena“

Ime: 01. 02.2021 RANKO GOJKOVIC OD SUMRAKA DO VASKRSA LOVCENA; Opis: Od sumraka do Vaskrsenja Lovćena Tip: audio/mpeg

Ranko Gojković: ,,Litijski pokret predstavlja vječiti spomenik životu i djelu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija“

O svojoj knjizi ,,Od sumraka do Vaskrsenja Lovćena“ govorio je, za naš Radio, njen autor pravoslavni publicista Ranko Gojković.

Od sumraka do Vaskrsenja LovćenaOvo djelo izašlo je u izdanju ,,Pravoslavne fondacije“ koja je osnovana 2019. godine sa blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Govoreći o svom djelu i bolnoj temi našeg naroda zavjetnoj Njegoševoj crkvi- Lovćenskoj kapeli koju je posebno u poslednje dane svog ovozemljskog života aktuelizovao naš blaženopočivši Mitropolit Mitropolit Amfilohije, naslednik Njegošev na tronu cetinjskih mitropolita, Gojković podsjeća na značaj i obavezu ispunjenja zavjetne želje velikog pjesnika a sada i njegovog naslednika, našeg Mitropolita Amfilohija.

Gojković je govorio i o svom učešću na našim litijama za odbranu Svetinja i vjere pravoslavne rekavši su litije prolazile ne samo kroz gradove i sela nego i kroz srca ljudi, preobražavajući ih i vraćajući sebi, svojim izvorima, nacionalnoj i vjerskoj svijesti.

Litije u Crnoj Gori su najveće čudo koje je obilježilo prošlu godinu u cijelom svijetu.

Crnogorski krsni vhodovi su nešto što treba da bude pokazataelj srpskom rodu da svako čisto obraćanje Bogu nailazi na odjek sa nebesa. Litijski pokret predstavlja jedan vječiti spomenik životu i djelu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija“- kaže Gojković.

On se osvrnuo i na rad ,,Pravoslavne fondacije“ koja je osnovana 2019. godine sa blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, a i na otvoreno pismo koje su nedavno uputili srpski intekeltualci SANU povodom izjave njenog predsjednika Kostića o našoj Svetoj zemlji, Kosovu i Metohiji, čiji je između ostalih i Gojković potpisnik.

Slobodanka Grdinić