Vladika Jovan Puric

Razgovor sa Episkopom dr Jovanom (Purićem): Od našeg odnosa prema bogosluženju zavisi naš misionarski život!

Ime: 07. 06. 2019 VLADIKA JOVAN PURIC Razgovor; Opis: Od našeg odnosa prema bogosluženju zavisi naš misionarski život! Tip: audio/mpeg

O ostroškom čudu i igumanskim danima provedenim kraj kivota Svetog Vasilija Ostroškog; o značaju bogoslovstvovanja u Crkvi Hristovoj, kao i o svojoj novoj knjizi „Bogoslovlje praznika”, u okviru specijalnog razgovora na talasima radija „Besedeˮ govorio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dr Jovan (Purić).

Mi smo neprestano učesnici i učenici bogosluženja, jer učešće podrazumeva slušanje i pamćenje poruke bogosluženja. Sve što se poje u hramu ima bogoslovski i duhovni smisao. To je prepevano Sveto Pismo, tu imamo bogoslovlje za pevnicom kome se učimo neprestano. Upravo tome nas je učio patrijarh Pavle koji je imao veliku ljubav prema bogosluženju i ta ljubav ga je držala do poslednjega daha”, rekao je Vladika Jovan.

Pred kraj razgovora Preosvećeni Vladika je uputio i pastirsku poruku: „Nije lako biti stvaralac i služitelj u našem narodu, ali ima nade jer ima čestitih i dobrih ljudi koji čitaju i mnogo znaju. Za njih vredi živeti i žrtvovati se. Treba se moliti Bogu i da radi Vaskrsenja oprostimo jedni drugima, sa očinskom željom, da se svi radujemo i dočekamo Vaskrsenje života, kao i da se svi spasu i uđu u Carstvo nebesko. To je moja očinska želja, a verujem da je to blagoslov i Njegove Svetosti našeg Patrijarha, kao i blagoslov dragog vladike Irineja, kome se iskreno zahvaljujem ovim putem za sve što je učino u mom životu”.

Sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom dr Jovanom (Purićem) razgovarao katiheta Branislav Ilić.