Milica Bakrač

Разговор са пјесникињом Милицом Бакрач: Припремам нову збирку поезије посвећену одбрани Светиња у Црној Гори

Име: 25.06.2020 DIO MILICA BAKRAC; Опис: Припремам нову збирку поезије посвећену одбрани Светиња у Црној Гори Тип: audio/mpeg

„Припремам нову збирку поезије, која се родила на исти начин као што се родио „Азбучник“, посвећен одбрани имена српског језика у Црној Гори, а сада радим на књизи која је посвећена одбрани Светиња.

Ова збирка је почела да настаје спонтано, од првог сонета – Пастиру, када се десио онај покушај атентата у Београду. Пјесма по пјесма, од литије до литије, од празника до празника, од повода до повода. То је, најједноставније речено, спасавање, буде ми лакше, тако да кажем, јер тешко сви доживљавамо кад видимо та суђења од наших правних институција, привођења свештенства, нашег Владике, нашег Митрополита и, ако смо савјесна и разумна бића, знамо да нико од њих  није крив, односно да су невини“, каже у разговору за Радио Светигору пјесникиња Милица Бакрач.

Она је саопштила да ће од септембра, ове године, по благослову Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, бити предавач српског језика у Скадру.

Истакла је да је прерани одлазак професора Светозара Ћираковића велики губитак за српски језик, српску културу и духовност.

„Сви само са њим били велики пријатељи и од њега имали љубав, пријатељство, повјерење и толико тога смо од нашег Ћира могли да научимо. Заиста ме је гануо и обрадовао наш Митрополит када ми је предложио да наставим тамо гдје је Ћиро стао, а то је Скадар, односно српска школа у Скадру. И то је наставак борбе за српски језик“, казала је Милица Бакрач

Овом приликом, најавила је и трибину под називом „Три боје Црне Горе – вјера, језик, писмо“, која ће, у четвртак 25. јуна, бити одржана у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, а чији ће учесник и водитељ бити Милица Бакрач.