Јелена Миљанић

На Видовдан ће у Плужинама бити одржан фестивал Младих гуслара Црне Горе

Име: 25.06.2020 GUSLE MILJANICKA; Опис: На Видовдан ће у Плужинама бити одржан фестивал Младих гуслара Црне Горе Тип: audio/mpeg

На Видовдан, у недјељу 28. јуна ове године, у Плужинама ће бити одржан фестивал Младих гуслара Црне Горе, у организацији Гусларског друштва из Плужина и плужински Центар за културу.

На овом фестивалу учествоваће и млада, али веома талентована, Јелена Миљанић из Бањана код Никшића. Ова четрнаестогодишња ученица похађа Основну школу у Црквицама, а из љубави према нашем древном инструменту и епској поезији, она, једном недјељно, долази и у школу гусала при Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу.

Њен узор је прослављена умјетница Бојана Пековић, коју је имала прилику да упозна и буде њен гост у Краљеву, а која се са похвалама коментарише таленат и умијеће наше Јелене.

До сада је учествовала на неколико црквено-народних сабрања у Бањанима и Никшићу, па ће наступ на Видовдан у Плужинама за Јелену бити ватрено крштење.

У разговору за Радио Светигору отпјевала је пјесму „Не дамо светиње“, коју је нарочито за ову прилику, написао пјесник Милорад Мишо Тијанић.

Са Јеленом Миљанић разговарала је Сенка Чоловић Шумић.