Jelena Miljanić

Na Vidovdan će u Plužinama biti održan festival Mladih guslara Crne Gore

Ime: 25.06.2020 GUSLE MILJANICKA; Opis: Na Vidovdan će u Plužinama biti održan festival Mladih guslara Crne Gore Tip: audio/mpeg

Na Vidovdan, u nedjelju 28. juna ove godine, u Plužinama će biti održan festival Mladih guslara Crne Gore, u organizaciji Guslarskog društva iz Plužina i plužinski Centar za kulturu.

Na ovom festivalu učestvovaće i mlada, ali veoma talentovana, Jelena Miljanić iz Banjana kod Nikšića. Ova četrnaestogodišnja učenica pohađa Osnovnu školu u Crkvicama, a iz ljubavi prema našem drevnom instrumentu i epskoj poeziji, ona, jednom nedjeljno, dolazi i u školu gusala pri Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ u Nikšiću.

Njen uzor je proslavljena umjetnica Bojana Peković, koju je imala priliku da upozna i bude njen gost u Kraljevu, a koja se sa pohvalama komentariše talenat i umijeće naše Jelene.

Do sada je učestvovala na nekoliko crkveno-narodnih sabranja u Banjanima i Nikšiću, pa će nastup na Vidovdan u Plužinama za Jelenu biti vatreno krštenje.

U razgovoru za Radio Svetigoru otpjevala je pjesmu „Ne damo svetinje“, koju je naročito za ovu priliku, napisao pjesnik Milorad Mišo Tijanić.

Sa Jelenom Miljanić razgovarala je Senka Čolović Šumić.